Στις φλόγες το Λος Αντζελες, παρά τις διακοπές ρεύματος

Στις φλόγες το Λος Αντζελες, παρά τις διακοπές ρεύματος

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Εντολές εκκένωσης περιοχής στην οποία κατοικούν 100.000 άνθρωποι έδωσε, χθες, η πυροσβεστική υπηρεσία του Λος Αντζελες, καθώς η φωτιά που ξέσπασε από το πρωί της Πέμπτης στις βόρειες παρυφές της πόλης παρέμεινε εκτός ελέγχου.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς συνδεόμενη με την πύρινη λαίλαπα και τουλάχιστον 25 σπίτια είχαν καεί ώς χθες το βράδυ. Δεν είναι σαφές τι προξένησε την πυρκαγιά στην κοιλάδα Σαν Φερνάντο, το ανάγλυφο της οποίας δυσχέρανε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, που επιχειρούν με ελικόπτερα προσπαθώντας να διασώσουν σπίτια και περιουσίες. Στην πολιτεία φυσούν θυελλώδεις, ξηροί άνεμοι, οι οποίοι υποχρέωσαν από την Τετάρτη τις ηλεκτρικές εταιρείες να στερήσουν το ηλεκτρικό ρεύμα σε 2,5 εκατομμύρια καταναλωτές, στο μεγαλύτερο σχεδιασμένο μπλακ άουτ της αμερικανικής ιστορίας. 

Η χρήση υπερθετικών δεν αρκεί για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην Καλιφόρνια, όχι γιατί πρόκειται για κάτι εξαιρετικό, αλλά, δυστυχώς, για μια νέα κανονικότητα.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2017 και του 2018, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 86 άνθρωποι και αποτεφρώθηκαν γιγάντιες εκτάσεις, η εταιρεία Pacific Gas & Energy (PG&E) κήρυξε πτώχευση τον Ιανουάριο, υπό το βάρος των αποζημιώσεων που οφείλει. Οι επικρίσεις εις βάρος της για την έλλειψη επενδύσεων στη συντήρηση του ηλεκτρικού δικτύου συμπληρώνονται από τις επικρίσεις για την ταυτόχρονη γενναιοδωρία της προς τους μετόχους της, οι οποίοι λίγο πριν από την πτώχευση έλαβαν μερίσματα ύψους 4 δισ. δολαρίων.

Ομως, το πρόβλημα της Καλιφόρνιας δεν είναι η PG&E, αλλά οι κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν την ταχύτερη εκδήλωση και εξάπλωση των πυρκαγιών. Η πρωτοφανής ξηρασία, που μπαίνει στον έβδομο χρόνο της, έχει οδηγήσει στον θάνατο 147 εκατομμυρίων δένδρων, τα οποία προσφέρουν καύσιμη ύλη τις περιόδους των ισχυρών ξηρών βοριάδων, που ονομάζονται «άνεμοι της Αγίας Αννας».  «Εχουμε περάσει σε μια νέα φάση, στην οποία θεωρείται φυσιολογικό να διαταράσσονται οι ζωές μας από την κλιματική αλλαγή», έγραψε ο αρθρογράφος Μάρκος Μπρέτον στην εφημερίδα Sacramento Bee. «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη και οι επιπτώσεις γίνονται αισθητές σήμερα από τους Καλιφορνέζους που κάθονται σε σκοτεινά σπίτια, κολλάνε σε διασταυρώσεις χωρίς φανάρια, πληρώνουν τις γεννήτριες χρυσές, φοβούνται τους ισχυρούς ανέμους και προσεύχονται να βρέξει».

Το μπλακ άουτ δεν σημαίνει μόνο δείπνα μαγειρεμένα με γκάζι υπό το φως των κεριών, σημαίνει και χαλασμένα τρόφιμα, συγκρούσεις στις διασταυρώσεις και θανάσιμους κινδύνους για ανήμπορους ανθρώπους που εξαρτώνται από μηχανική υποστήριξη. Στην περιοχή γύρω από το Σαν Φρανσίσκο, σχολεία και πανεπιστήμια έκλεισαν και νοσοκομεία λειτουργούσαν με γεννήτριες, ενώ τα καταστήματα άδειασαν από μπαταρίες, είδη πρώτης ανάγκης και γεννήτριες.

Στις περιοχές χωρίς ηλεκτροδότηση, οι τυχεροί των ημερών είναι αυτοί που διαθέτουν φωτοβολταϊκά στις στέγες τους – με την προϋπόθεση ότι έχουν εγκαταστήσει και σύστημα μπαταριών, αλλιώς ακόμη και τα φωτοβολταϊκά είναι άχρηστα. «Για κάποιες περιοχές, ίσως συμφέρει να δημιουργηθούν ενεργειακές κοινότητες, που θα ξεκόψουν από το δίκτυο ηλεκτροδότησης» υποστήριξε ο διευθυντής του Rocky Mountain Institute, Κρίστοφερ Μπέρτζες, που έχει κατασκευάσει τέτοιου είδους μικροδίκτυα στην Καραϊβική. «Ειδικά στην Καλιφόρνια υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες να αποκτήσουν οι κοινότητες ενεργειακή αυτονομία». Η αποκεντρωμένη ηλεκτροδότηση με τοπικά συστήματα θα μπορούσε να καταργήσει τουλάχιστον ορισμένα από τα πιο επικίνδυνα δίκτυα υψηλής τάσης που διασχίζουν τις δασικές εκτάσεις της πολιτείας. Μπροστά στις επικρίσεις των πελατών που έμειναν, χθες, για τρίτη ημέρα χωρίς ρεύμα, η PG&E ανακοίνωσε ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν είχε προβεί στις διακοπές ηλεκτροδότησης, καθώς έχουν ήδη καταγραφεί ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο από πτώση δένδρων λόγω ανέμων που έφθασαν τα 122 χιλιόμετρα την ώρα – βλάβες εξαιτίας των οποίων σήμερα δεν θα καιγόταν μόνο η περιοχή του Λος Αντζελες, αλλά και η περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή