Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο βράβευσε τον Λουκά Παπαδήμο

Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο βράβευσε τον Λουκά Παπαδήμο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα και τους επαίνους χωρίς να αλλάξει η ήπια έκφραση του βλέμματός του, τότε έχει την αρετή να είναι κύριος του εαυτού του. Παρατηρούσα τον Λουκά Παπαδήμο να ανεβαίνει στο βήμα της συνάντησης για τα 100 χρόνια του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Ζάππειο, για να βραβευθεί από τον πρόεδρο του οργανισμού, τον Πολ Πόλμαν της Unilever, την Τετάρτη. Αποπνέει πάντοτε αυτόν τον αέρα της σεμνότητας και το αίσθημα ευθύνης που έχουν ορισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν υπολόγισαν τον εαυτό τους μπροστά στο πατριωτικό καθήκον. Στην ομιλία του, ο Λουκάς Παπαδήμος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που δημιουργεί το αυξανόμενο κίνημα της αντιπαγκοσμιοποίησης και στην ανάγκη να προχωρήσει η ευρωπαϊκή οικονομική και νομισματική ένωση. Η βράβευση του πρώην πρωθυπουργού και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών ήταν μία από τις κορυφαίες στιγμές αυτής της επετειακής εκδήλωσης, που έγινε στην Αθήνα, για τον έναν αιώνα παρουσίας του ICC. To Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο ιδρύθηκε το 1919, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το πρωτοποριακό όραμα της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την εμπορική και επιχειρηματική συνεργασία των κρατών. Η εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ICC εντάχθηκε στο Athens Democracy Forum, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία των New York Times.

Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο βράβευσε τον Λουκά Παπαδήμο-1

Η αναμνηστική φωτογραφία των συνέδρων, στο Ζάππειο.

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του προέδρου του οργανισμού, Πολ Πόλμαν. Υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να στοχεύσουν άμεσα στη δημιουργία και την υιοθέτηση ενός ηθικού πλαισίου λειτουργίας, που θα τους δώσει θέση-κλειδί στην αναμόρφωση του διεθνούς οικονομικού συστήματος και στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η καταπολέμηση των ανισοτήτων. Το επιχείρημα του Πόλμαν είναι απλό: αν δεν αφουγκραστούν τις επιταγές της κοινωνίας, βραχυπρόθεσμα θα έχουν οικονομικές συνέπειες και μακροπρόθεσμα ρισκάρουν την επιβίωσή τους. Αλλη μία από τις σημαντικές ομιλίες ήταν εκείνη της Αμερικανίδας Κάντανς Τζόνσον, η οποία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και του Διαστήματος. Υπογράμμισε από το βήμα του συνεδρίου πως είναι πλέον πολύ πιο εύκολο να στείλει κανείς δορυφόρους στο Διάστημα, χάρη στις νέες τεχνολογίες που μείωσαν το κόστος. Συνεπώς, στα χρόνια που έρχονται, οι ιδιώτες επενδυτές και τα κράτη θα κάνουν έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για την κατάκτηση αυτού του νέου πεδίου.

Τους Ελληνες και ξένους ομιλητές υποδέχθηκε στην Αθήνα ο πρόεδρος του ICC της Ελλάδας και δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι υπουργοί Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή