Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/10/19)

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντράγκι ακολούθησε τη μέση οδό το 2015

Στις δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να πάρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2015 για την Ελλάδα αναφέρθηκε για άλλη μια φορά χθες ο απερχόμενος πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στο Μιλάνο. Εξήγησε πως η τράπεζα όφειλε αφενός να κάνει το καθήκον της και αφετέρου να μην παραβιάσει τους κανόνες της. Την περίοδο εκείνη υπήρχαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις: Από τη μια εκείνοι που ήθελαν να διακοπεί κάθε χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, οδηγώντας μοιραία στην κατάρρευση της οικονομίας της και στο Grexit και από την άλλη εκείνοι που τάσσονταν υπέρ της παροχής απεριόριστης βοήθειας. Τελικά, είπε ο κ. Ντράγκι, δόθηκε μεν σημαντική βοήθεια, η οποία έφτασε στα 127 εκατ. ευρώ στην κορύφωσή της, αλλά ποτέ χωρίς όρους και ποτέ απεριόριστη. Η προσέγγιση αυτή, κατά τον κεντρικό τραπεζίτη, απέβη θετική τόσο για την Ελλάδα –παρότι το τίμημα για τον ελληνικό λαό ήταν υψηλό– όσο και για την Ευρώπη, αφού η κρίση ξεπεράστηκε.

Με τη μετοχή στο ναδίρ, η MLS αναζητεί κεφάλαια

Στο -30% βρέθηκε χθες η τιμή της μετοχής της MLS. Συγκεκριμένα, η τιμή καρφώθηκε από τις 12.00 και μετά στο ταμπλό στα 2,07 ευρώ σημειώνοντας υποχώρηση 29,83%. Συνολικά η τιμή της μετοχής της εταιρείας τεχνολογίας έχει χάσει πάνω από το 60% από τον περασμένο Μάιο. Ωστόσο, η μεγάλη υποχώρηση καταγράφεται από το τέλος Σεπτεμβρίου έως και σήμερα. Η διοίκηση της εταιρείας, στις απαντήσεις που έδωσε στο Χ.Α., ανέφερε ότι δεν μπορεί να εξηγήσει τη μεγάλη κάμψη της τιμής της μετοχής της, αλλά προχθές δήλωσε ότι βρίσκεται σε αναζήτηση χρηματοδότησης.

Χωρίς δασμούς το γιαούρτι σε περίπτωση σκληρού Brexit

Απαλλάσσεται –σύμφωνα με όσα τουλάχιστον έχουν ανακοινωθεί έως τώρα– το γιαούρτι από την επιβολή δασμών από το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση άτακτου Brexit. Αντιθέτως, δασμός 5% προβλέπεται στα τυριά γραβιέρα και έμενταλ. Η διευκρίνιση απαραίτητη, καθώς σε εκδήλωση για τις συνέπειες του Brexit, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών, είχε παρουσιασθεί πίνακας στον οποίο απεικονιζόταν η πρόβλεψη δασμού 5% και στο γιαούρτι, στοιχείο το οποίο παρουσίασε και η «Κ». Ας ευχηθούμε, πάντως, το λάθος στον πίνακα να μην αποδειχθεί προφητικό.

Σε χαμηλά επίπεδα οι αποδόσεις ομολόγων

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, καθώς η επενδυτική ζήτηση είναι ισχυρή, όπως εκτιμά η Capital Economics. Αν και θεωρεί πως οι προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι πολύ αισιόδοξες και πως η δημοσιονομική θέση της χώρας θα είναι πιο αδύναμη από ό,τι εκτιμάται στον προϋπολογισμό, η διάθεση των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα θα παραμένει ισχυρή. Η Capital Economics, μάλιστα, υπογραμμίζει το αρνητικό επιτόκιο που πέτυχε η Ελλάδα στη δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων γραμματίων. Οπως επισημαίνει, δεδομένης της απουσίας άμεσων κινδύνων για τα δημοσιονομικά και της διατήρησης του χαμηλού κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Σενάρια για πώληση εταιρείας ακινήτων

Ανακατατάξεις θα πρέπει να αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα στον κλάδο των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, τόσο λόγω της εισροής νέων «παικτών», όπως η Noval του ομίλου Βιοχάλκο, η Trade Estates του ομίλου Φουρλή και η Orilina του ξένου επενδυτικού fund Brevan Howard, όσο και λόγω της στάσης που ενδέχεται να τηρήσουν κάποιες από τις υφιστάμενες εισηγμένες εταιρείες, μικρότερου μεγέθους. Για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία για μία εξ αυτών, η οποία επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια αναφορικά με τη μελλοντική παρουσία στον κλάδο, που περιλαμβάνουν ακόμα και την πώλησή της. Τα σενάρια αυτά έχουν αναπτυχθεί λόγω της πρόσφατης αποχώρησης ηγετικού στελέχους της εταιρείας και της έναρξης συνεργασίας με εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο, που έχει ρόλο στρατηγικού συμβούλου της διοίκησης. Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους το τελευταίο διάστημα, τάση η οποία αναμένεται να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή