Το Κονκλάβιο (12/09/19)

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπουργικές προσκλήσεις

Σας ενημέρωσα τις προάλλες λεπτομερώς για το μενού και τους συμμετέχοντες στη μάζωξη που διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης στο σπίτι της στη Γλυφάδα η Ντόρα Μπακογιάννη, με προσκεκλημένους τους βουλευτές της Ν.Δ. που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Aμυνας, αλλά και τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργο Κουμουτσάκο και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Αυτό που δεν σας είπα είναι ότι προσκεκλημένοι της Ντόρας ήταν και ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Δεν μπόρεσαν, όμως, να ανταποκριθούν, καθώς αρχικά το τραπέζι ήταν προγραμματισμένο για την Τρίτη (το έφαγε η συζήτηση για τη Novartis) και την επομένη είχαν υπουργικές υποχρεώσεις.

Κωδικός κοινή γραμμή

Αυτό έχει τη σημασία του, καθώς στη Γλυφάδα έγινε ουσιαστική ενημέρωση για το προσφυγικό, ενώ οι πρέσβεις Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Θεμιστοκλής Δεμίρης έκαναν – και σε πολλούς νέους βουλευτές– ενημέρωση για τα ελληνοτουρκικά. Ο λόγος που η Μπακογιάννη τους κάλεσε όλους αυτούς δεν ήταν γιατί δεν είχε κάτι καλύτερο να κάνει. Ηταν για να το θέσω κομψά, επειδή τα πράγματα στα εξωτερικά «σφίγγουν», να γίνει μια προσπάθεια να εκπέμπεται μια ομοιογένεια στη γραμμή των βουλευτών προς τα έξω. Εξ ου και δεν θεωρώ τυχαίο ότι παρών ήταν και ο γραμματέας της «γαλάζιας» Κ.Ο. Σταύρος Καλαφάτης.

Πράκτορες

Πολύς λόγος έγινε για τις περίφημες έξι διαρροές βουλευτών στη μυστική ψηφοφορία της Τρίτης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, για τις οποίες Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ αντάλλαξαν διαρροές και διαβεβαιώσεις ότι δεν προήλθαν ούτε από τη μία ούτε από την άλλη κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν ξέρω αν γνωρίζουν τι συνέβη τελικά. Αλλά οφείλω να παραδεχθώ, ότι, τουλάχιστον, έχουν μηχανισμούς παρακολούθησης.

Μοσάντ

Το αναφέρω διότι είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι για τουλάχιστον έναν συνήθη ύποπτο της Ν.Δ. υπήρξαν μάτια που είδαν το ψηφοδέλτιό του και ορκίζονται πως δεν καταψήφισε. Οσο για το ΚΙΝΑΛ, ενδιαφερόμενος βουλευτής είχε δικούς του πληροφοριοδότες να λοξοκοιτούν στα ψηφοδέλτια υπόπτων βουλευτών. Μοσάντ γίναμε!

Ενήλικοι στη Βουλή

Τα τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή ήταν μια καλή ευκαιρία για… bonding των στενών συνεργατών τους που περίμεναν έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. Το πέρασμα, ας πούμε, του Γιάνη –με ένα νι– ήταν μια αφορμή ώστε οι μεν και οι δε, όπως ακούω, να μπουν σε συζήτηση τόσο για την ταινία «Ενήλικοι στην αίθουσα» όσο και για το βιβλίο. Τι να πω. Στον επόμενο τόνο μπορεί να πάνε και όλοι μαζί σινεμά.

Υπουργικά statistics

Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της περασμένης Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης απένειμε τα εύσημα για τη λειτουργία της και συνολικά για την παρουσία στη Βουλή τόσο βουλευτών όσο και υπουργών. Ως προς τους τελευταίους, υπογραμμίζεται ότι εμφανίζονται ανελλιπώς, ενίοτε με μεγαλύτερη συνέπεια και από τους ερωτώντες βουλευτές. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την καταγραφή του Προέδρου της Βουλής, μέχρι στιγμής 59 επίκαιρες ερωτήσεις έχουν απαντηθεί. Στις 41 από αυτές υπήρχε αυτοπρόσωπη παρουσία υπουργών, στις 11 υπήρχε κώλυμα λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό, ενώ σε τρεις ήταν αναρμόδιοι να απαντήσουν οι υπουργοί. Στη Βουλή πάμε καλά.

Κυνόδοντες…

Και τώρα, τι θα απογίνουμε χωρίς Γαλλίδα επίτροπο; Μπορεί να έχουμε, τουλάχιστον, τον Βρετανό. Θα μπορούσε να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο στους διαδρόμους του Μπερλεμόντ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μόνο που το σενάριο είναι ρεαλιστικό. Ας πούμε, το «κόψιμο» της Σιλβί Γκουλάρ από τη νέα Κομισιόν σχολιάζεται ως ακόμη ένα δείγμα ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν ζυγίζει σωστά πρόσωπα και πράγματα. Μήνυμα είναι βέβαια και για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι πρέπει να κατέβει από το ροζ συννεφάκι και, όπως το έθεσε πηγή μου, «να βγάλει κυνόδοντες» για να ξεπεράσει τις ήττες. Πάντως, αν στη Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας το Brexit πάρει παράταση, μην εκπλαγείτε αν η Επιτροπή Γιούνκερ πάρει παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Τσαντίλα

Για όσους δεν το πρόσεξαν, ο Αλέξης Τσίπρας κάθε μέρα ανεβάζει και λίγο περισσότερο την ένταση στον ήχο της φωνής που καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι δεν πατάει πάνω στο κεκτημένο της δικής του κυβέρνησης στο θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της Τουρκίας και ότι, τελοσπάντων, δεν είναι αρκετά σκληρή. Εκτός του προφανούς που είναι ότι το θέμα προσφέρεται για εύκολη αντιπολίτευση, πληροφορούμαι ότι η επιμονή του Τσίπρα οφείλεται και στην «τσαντίλα» του με αντίστοιχες παρεμβάσεις της Ν.Δ. επί των δικών του ημερών στο Μαξίμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή