Π. Παυλόπουλος: Η Ε.Ε. δεν θα ανεχθεί τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας

Π. Παυλόπουλος: Η Ε.Ε. δεν θα ανεχθεί τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από την Ναύπακτο όπου βρίσκεται για την επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. δεν θα ανεχθεί τις αυθαιρεσίες της Αγκυρας εις βάρος του Διεθνούς Δικαίου, που στρέφονται εναντίον της Ειρήνης και της σταθερότητας στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος, αφού σημείωσε ότι το μήνυμα της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και διδακτικό σήμερα, διεμήνυσε προς την Τουρκία, η οποία -όπως είπε- έχει επιδοθεί στην περιοχή της Συρίας σε μια σειρά αυθαίρετων, ως καταφανώς αντίθετων προς το Διεθνές Δίκαιο, πολεμικών επιχειρήσεων, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας και εφαρμόζοντας αποφάσεις που επιβάλλει η θεσμοθετημένη, από το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, δεν πρόκειται ν΄ανεχθεί, κατ΄ουδένα τρόπο, τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας εις βάρος του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίες στρέφονται ευθέως εναντίον της Ειρήνης και της σταθερότητας στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πολλώ μάλλον όταν οι αυθαιρεσίες αυτές απειλούν και τα Σύνορα καθώς και την Επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως οριοθετούνται από τα Σύνορα και από την Επικράτεια της Ελλάδας και της Κύπρου».

Ακολούθως, σημείωσε ότι οι γραφικές, πλην όμως επικίνδυνες, «αυτοκρατορικές φαντασιώσεις» της Τουρκίας θα έχουν την αντιμετώπιση που τους αρμόζει και επισήμανε ότι αυτές οι φαντασιώσεις υπονομεύουν, με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας, οιαδήποτε ευνοϊκή εξέλιξη της Ευρωπαϊκής της προοπτικής αλλά και των σχέσεών της με την Δύση γενικότερα.

Αναφερόμενος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, το 1571, υπενθύμισε ότι σηματοδοτεί ένα από τα πιο εμβληματικά γεγονότα της Ιστορίας της Ευρώπης. «Και τούτο ιδίως διότι, σύμφωνα με την ορθή και αντικειμενική ιστορική αποτίμησή της, οι ενωμένες τότε Ευρωπαϊκές Δυνάμεις ανέκοψαν την άκρως επικίνδυνη επεκτατική πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη δια της καταστροφής του στόλου της, ο οποίος εθεωρείτο ανίκητος» σημείωσε.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η Ναυμαχία της Ναυπάκτου παραμένει, στο διηνεκές, ένα ιστορικώς τεκμηριωμένο παράδειγμα για το πώς η Ευρώπη, ενωμένη και αποφασισμένη, είναι σε θέση ν΄αντιμετωπίσει αποτελεσματικά καθέναν, ο οποίος θα διενοείτο ν΄απειλήσει τόσον εκείνη όσο και την Ειρήνη εν γένει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή