Ανατροπές στο επιχειρηματικό σχέδιο της Cosco για τον Πειραιά

Ανατροπές στο επιχειρηματικό σχέδιο της Cosco για τον Πειραιά

5' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κενό στα σχέδια ανάπτυξης της Cosco από τα μέσα του 2021 και μετά δημιουργεί το «πάγωμα» της αδειοδότησης νέου, τέταρτου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων από την κυβέρνηση. Επιπλέον, αν δεν εγκριθεί κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον, ανατρέπονται και οι σχεδιασμοί να καταστεί το λιμάνι του Πειραιά ένα από τα πέντε μεγαλύτερα στην Ευρώπη. «Με τους ρυθμούς που αναπτύσσεται η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά, κάπου στα μέσα του 2021 θα έχει αγγίξει το 100% της δυναμικότητάς μας και, απλά, δεν θα μπορούμε να πάρουμε άλλα εμπορευματοκιβώτια με ό,τι αυτό σημαίνει για τα έσοδα και την κερδοφορία του ΟΛΠ», εξηγούν στην «Κ» πηγές της Cosco.

Ειδικότερα, ο ΟΛΠ σχεδίαζε έναν ακόμα μεγάλο προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων δυναμικότητας 2,8 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων (TEU), που χωροθετήθηκε ανατολικά του προβλήτα Ι. Στόχος ήταν η αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας πάνω από τα 10 εκατ. TEU από 7 εκατ. TEU που θα είναι σύντομα μετά και την επισκευή του Προβλήτα Ι. Αυτά τα 7 εκατ. TEU αναμένεται να έχουν προσεγγισθεί το 2021, αφού ήδη φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5,5 εκατ. Ομως ο προβλήτας ΙV προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, που εξαίρεσε από την έγκριση του master plan συνολικού προϋπολογισμού 800 εκατ. η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) στα μέσα της εβδομάδας, αποτελεί προσθήκη στο επενδυτικό πλάνο που έγινε μόλις πριν από τέσσερις μήνες. Επομένως, πώς δικαιολογείται ο ισχυρισμός της Cosco για εκτροχιασμό του business plan της; Η απάντηση έρχεται αμέσως: «Πριν βάλουμε τον νέο προβλήτα στο master plan είχαμε σχεδιάσει την ανάπτυξη στον ίδιο χώρο ενός ναυπηγείου για mega yachts. Δραστηριότητα με πολύ υψηλότερα περιθώρια κέρδους, η οποία όμως απορρίφθηκε την άνοιξη από την προηγούμενη κυβέρνηση, ύστερα από πιέσεις ναυπηγοεπισκευαστικών συμφερόντων της περιοχής», σημειώνουν στην «Κ» οι ίδιες πηγές. «Η αμέσως επόμενη πιο κερδοφόρα δραστηριότητα είναι η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων και με αυτήν επιλέξαμε να προχωρήσουμε», προσθέτουν. Πάντως, όταν εισήχθη ο νέος προβλήτας έγινε και επαναχωροθέτηση του car terminal, δηλαδή του σταθμού υποδοχής καινούργιων αυτοκινήτων που προορίζονται είτε για επαναπροώθηση σε άλλες χώρες είτε για εισαγωγή στην Ελλάδα. Και το επιχειρηματικό σχέδιο για το car terminal, που είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση, προέβλεπε δύο πολυώροφα κτίρια-γκαράζ. Μετά την εισαγωγή του νέου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων, η χωροθέτησή τους άλλαξε και τώρα έμεινε έωλη η κατασκευή του ενός από τα δύο. «Στην πραγματικότητα, κόπηκε και ο ένας από τους δύο μοχλούς ανάπτυξης του car terminal», αναφέρουν από την Cosco.

Νέα προσπάθεια

Τόσο, πάντως, η Cosco όσο και το υπουργείο Ναυτιλίας που προΐσταται της ΕΣΑΛ, δεν θεωρούν πως το σχέδιο για τον νέο προβλήτα ΙV είναι νεκρό: αναμένεται να έρθει εκ νέου για έγκριση κάποια στιγμή τους επομένους μήνες. Ομως αυτό, εκτός από το ότι σημαίνει αντίστοιχη καθυστέρηση, προϋποθέτει πως θα αρθούν και οι λόγοι που οδήγησαν στο «πάγωμά» του τώρα. Ποιοι είναι αυτοί; Το σύνολο των παραλιμένιων δήμων και εδικά του Περάματος και της Δραπετσώνας – Κερατσινίου που ελέγχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα συνδικάτα μετάλλου που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ αλλά και η ένωση ναυπηγοεπισκευαστών, αντέδρασαν εντονότατα. Εξέλαβαν τα σχέδια της Cosco ως παραγκωνισμό τους, καθώς ο προβλήτας IV περιόριζε και τους χερσαίους χώρους που χρησιμοποιούν. Κάποιοι απείλησαν μάλιστα με «μαχητικές» κινητοποιήσεις που θα «έβαζαν φωτιά» στον Πειραιά. Σημειώνεται πως οι ναυπηγοεπισκευαστές είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην περιοχή και ενοικιάζουν εκτάσεις της ζώνης παραχώρησης του λιμένα (ΝΕΖ), οι οποίοι θεωρούν πως απειλούνται από τους κινεζικούς σχεδιασμούς.

Βεβαίως, για να αρθούν αυτές οι αντιδράσεις απαιτείται πολύς χρόνος και πολιτική διαχείριση, το αποτέλεσμα της οποίας είναι δύσκολο να προεξοφληθεί. Εν ολίγοις η κυβέρνηση επέλεξε να μη συγκρουστεί στην παρούσα φάση με ενθυλακωμένα συμφέροντα στον Πειραιά. Οι υπόλοιπες επενδύσεις που εγκρίθηκαν, αφορούν νέο λιμένα κρουαζιέρας, τέσσερα ξενοδοχεία, car terminal, νέες αποθήκες και logistics, βελτίωση και συντήρηση λιμενικών υποδομών, προμήθεια εξοπλισμού και μέσων, βελτίωση υποδομών ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, οικολογικά λεωφορεία κ.ά. και ανέρχονται στα 612 εκατ. (μερικές εκ των οποίων έχουν ήδη υλοποιηθεί όπως η νέα πλωτή δεξαμενή, επισκευές κ.λπ.). 

Δυσάρεστη έκπληξη λίγο πριν από την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου

Το Πεκίνο και η Cosco εμφανίζονται να μη θέλουν να κλιμακώσουν την κατάσταση μετά τον αιφνιδιασμό τους από την απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» επένδυση 300 εκατομμυρίων και να προκρίνει επενδύσεις άλλων περίπου 500 εκατομμυρίων (από τα 612 εκατ. του master plan τα 100 εκατ. είτε έχουν εκτελεστεί είτε έχουν αποσυρθεί επί προηγούμενης κυβέρνησης). «Το θέμα αφορά μία κινεζική επιχείρηση και το ελληνικό νομικό πλαίσιο», δηλώνουν διπλωματικοί κύκλοι που παρακολουθούν το ζήτημα, λίγες εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη για τις 9-11 Νοεμβρίου επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Ομως με τις επενδύσεις της Cosco να αποτελούν εμβληματικό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών και κομβικό σημείο της πολιτικής «Μία Ζώνη – Ενας Δρόμος», την οποία προωθεί το Πεκίνο ως προβολή της οικονομικής ισχύος της Κίνας διεθνώς, κάθε άλλο παρά αδιάφορες είναι οι εξελίξεις.

Ανοικτή πόρτα

Ετσι και οι δύο πλευρές, Αθήνα και Πεκίνο, εμφανίζονται να ομονοούν πως τα σχέδια επέκτασης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων θα προχωρήσουν σε δεύτερο χρόνο. Θα απαιτηθούν όμως ενδεχομένως εκατέρωθεν συμβιβασμοί. Ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε. Yu Zenggang δήλωσε ότι «ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής λάβαμε την έγκριση να προχωρήσουμε στην υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων που θα καταστήσουν τον Πειραιά το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου και θα δημιουργήσουν ακόμη περισσότερες νέες θέσεις εργασίας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αρμόδιες αρχές θα επανεξετάσουν σύντομα και την επέκταση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, ως μία μεγάλη επένδυση που θα εδραιώσει το λιμάνι του Πειραιά στα κορυφαία  container terminals της Ευρώπης». Η ΕΣΑΛ που υπάγεται στο υπουργείο Ναυτιλίας και έλαβε τις σχετικές αποφάσεις, ανακοίνωσε σχετικά με την επέκταση του container terminal, «ότι οι συνθήκες στην παρούσα φάση δεν είναι ώριμες για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου», συμπληρώνοντας πως με την απόφασή της «ολοκληρώνεται η διαδικασία έγκρισης του master plan της ΟΛΠ Α.Ε. και ανοίγει ο δρόμος για την πραγματοποίηση μιας εμβληματικής επένδυσης ύψους 611,8 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης μετά τη συνάντηση που είχε στον απόηχο της περικοπής του κινεζικού master plan με τον πρόεδρο του ΟΛΠ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται πως στόχος του υπουργείου του είναι οι επενδύσεις που το αφορούν να εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς, διασφαλίζοντας το συμφέρον όχι μόνο της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή