Από τα κόκκινα δάνεια στη διαχείριση ακινήτων

Από τα κόκκινα δάνεια στη διαχείριση ακινήτων

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαχείριση των ακινήτων που έχουν προέλθει από τους πλειστηριασμούς αποτελεί έναν νέο τομέα δραστηριότητας για τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (servicer), στον οποίο οι επενδύσεις που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια θα δώσουν σημαντική ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο. Αυτό επισημαίνει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank FPS, Τάσος Πανούσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι servicers θα κινηθούν με αποφασιστικότητα στο θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων που ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και με κοινωνική δικαιοσύνη σε όσους έχουν πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

– Οι εταιρείες διαχείρισης έχουν αναλάβει ένα σημαντικό όγκο κόκκινων δανείων. Ποια είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την ενεργό διαχείριση αυτών των οφειλών;

–Οι servicers διαχειρίζονται σήμερα περί τα 30 δισ. ευρώ· με δεδομένη την ανάθεση του χαρτοφυλακίου της Πειραιώς στην Intrum Hellas, τις συναλλαγές τιτλοποιήσεων της Eurobank (Cairo & Pillar) αλλά και τις συναλλαγές που έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες, αναμένουμε ότι έως το τέλος του έτους τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση (Assets Under Management) θα ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ. Η πώληση των προβληματικών χαρτοφυλακίων σε επενδυτές και η ανάθεσή τους σε εταιρείες διαχείρισης θα επιταχύνουν την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών με πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία, μέσω της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων, είτε απευθείας στην αγορά διαχείρισης προβληματικών δανείων είτε στην αγορά περιουσιακών στοιχείων. Το μεγαλύτερο ποσοστό της τάξης των 30 δισ. ευρώ της μείωσης των NPEs από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, για την τριετία 2019-2021, θα προέλθει από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις, δημιουργώντας έτσι μια δευτερογενή αγορά δανείων, που θα προσεγγίζει τα 70-80 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Δεδομένου ότι η αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από το 2020 θα έχει αποκτήσει τόσο το μέγεθος όσο και ένα «ώριμο» περιεχόμενο χαρτοφυλακίων προς διαχείριση, στη φάση αυτή μπορώ να πω ότι τα πρώτα λειτουργικά αποτελέσματα είναι παραπάνω από ικανοποιητικά, αν και η τρέχουσα χρήση έχει περισσότερο χαρακτήρα προσαρμογής όλων των παικτών της αγοράς στα νέα δεδομένα.

– Εκτός από τα δάνεια, οι servicers αναλαμβάνουν και τη διαχείριση των ακινήτων που συνδέονται με αυτά. Ποια πολιτική εφαρμόζουν στο θέμα των πλειστηριασμών και τι σημαίνει αυτή η αλλαγή για τον τομέα των ακινήτων;

–Τα τελευταία χρόνια έχει εμπεδωθεί ένα κλίμα ασυλίας σε ό,τι αφορά τη διενέργεια πλειστηριασμών, που σε μεγάλο βαθμό οδήγησε στη διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην αύξηση του αριθμού των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σκοπός είναι να λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι servicers έχουν εξαρχής τονίσει, και το εφαρμόζουν, ότι κανέναν δεν συμφέρει η διενέργεια πλειστηριασμών σε σπίτια ανθρώπων που έχουν πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ή αντιμετωπίζουν άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα προβλήματα υγείας. Δεν θα προβούμε σε τέτοιους πλειστηριασμούς δημιουργώντας κοινωνικό πρόβλημα. Θα είμαστε όμως ιδιαίτερα αποφασιστικοί σε περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών που εκμεταλλεύονται το νομικό καθεστώς και τις ελλείψεις του νόμου Κατσέλη, ενεργώντας τελικά εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, εις βάρος των κοινωνικά αδύναμων. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Αναφορικά με τη διαχείριση των ακινήτων που έχουν προέλθει από πλειστηριασμούς (REO Business), η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι αποτελεί έναν τομέα δραστηριότητας στον οποίο οι servicers μπορούν να προσδώσουν αξία. Εκτιμούμε ότι η διαχείριση οικιστικών ή επαγγελματικών ακινήτων θα αναδείξει μια σημαντική νέα δραστηριότητα για τους servicers που αναμένεται να παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Εκτιμάται δε ότι ξένες πλατφόρμες με μεγάλη εμπειρία στην επένδυση και αξιοποίηση ακινήτων θα δραστηριοποιηθούν και στην ελληνική αγορά. Αυτό σημαίνει αφενός σημαντικές άμεσες επενδύσεις σε ακίνητα, σοβαρές επενδύσεις σε συστήματα και απασχόληση, που αφορούν τις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν σε αυτό τον τομέα και αφετέρου πολύ μεγάλη ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο και στην κτηματαγορά συνολικά. Μεγάλος αριθμός ακίνητων θα διατεθεί προς αξιοποίηση, χιλιάδες ακίνητα θα επισκευαστούν ή θα αλλάξουν χρήση, γεγονός που θα προσφέρει απασχόληση σε χιλιάδες ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της οικοδομής.

– Ενας μεγάλος αριθμός των λεγόμενων «mega servicers» προέρχεται από τις δομές των τραπεζών. Υπάρχει τελικά ουσιαστική διαφορά στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων; Είναι αλήθεια ή μύθος τελικά ότι οι εταιρείες διαχείρισης έχουν μεγαλύτερη ευελιξία για διαγραφές δανείων;

–Πράγματι, την επόμενη μέρα πολλοί από τους μεγάλους διαχειριστές δανείων θα προέρχονται από τραπεζικές δομές. Αλλωστε οι τράπεζες διαχειρίζονταν οι ίδιες τα χαρτοφυλάκια αυτά, δεδομένου ότι ο θεσμός των servicers είναι σχετικά πρόσφατος, πλην όμως απολύτως αναγκαίος. Η διεθνής πρακτική έχει δείξει σημαντική αύξηση των ανακτήσεων (που ξεπερνάει το 25%-30% ) μόλις η διαχείριση περάσει στα χέρια εξειδικευμένων διαχειριστών σε σχέση με την τραπεζική διαχείριση. Η διαφορά αυτή μπορεί να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα και την επιτάχυνση της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών. Ο συγκερασμός των τραπεζικών δομών με τις εταιρείες διαχείρισης επιτρέπει στις δεύτερες να στελεχωθούν από έμπειρα στελέχη με γνώση του αντικειμένου και της αγοράς. Σημαντική παράμετρος που διαφοροποιεί τη διαχείριση είναι η ευελιξία που διαθέτουν οι servicers έναντι των κανονιστικών περιορισμών που δεσμεύουν το τραπεζικό σύστημα να προχωρήσει σε πιο δραστικές λύσεις/ρυθμίσεις υπό την πίεση και του απειλητικού ηθικού κινδύνου που μπορεί να μολύνει και τα ενήμερα χαρτοφυλάκια των τραπεζών με συμπεριφορές αθέτησης πληρωμών. Επιπλέον παράγοντες είναι η εξειδικευμένη γνώση των διαχειριστών NPLs, η παροχή έξτρα κινήτρων στο προσωπικό κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή