ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Εννέα αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας καταδικάστηκαν σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια της περιφέρειας, το 2017, να αποκτήσει την ανεξαρτησία της.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της περιφέρειας Οριόλ Ζουνκέρας – και κύριος κατηγορούμενος στη δίκη απουσία του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν - καταδικάστηκε στην πιο βαριά ποινή, 13 χρόνια, για στάση και κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων.

Από το πρωί, εν αναμονή της απόφασης του διακστηρίου, χιλιάδες Καταλανοί που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία – είχαν βγει στους δρόμους της Βαρκελώνης ενώ απέκλεισαν και το αεροδρόμιο El Prat.

Οι διαδηλωτές - ακτιβιστές ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της τάξης στις οποίες πέταξαν πέτρες και κάδους απορριμμάτων. Η αστυνομία επιτέθηκε όταν αυτοί προσπάθησαν να παραβιάσουν την ταινία ασφαλείας για να μπουν μέσα στο αεροδρόμιο.

«Θα επανέλθουμε ισχυρότεροι (...) Θα επανέλθουμε και θα κερδίσουμε», υποσχέθηκε σε επιστολή προς τους υποστηρικτές του αυτός ο 50χρονος Ζουνκέρας ενώ ο αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες Πουτζντεμόν κατήγγειλε από την πλευρά του μια «εκτροπή».

Την ίδια ώρα, η ισπανική δικαιοσύνη εξέδωσε νέο διεθνές ένταλμα σύλληψης του Πουτζντεμόν. 

Μεγάλες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας) σε ολόκληρη την περιφέρεια ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η ετυμηγορία που μπορεί να αναζωπυρώσει την ένταση στην περιοχή, όπου το αίτημα της αυτονομίας παραμένει ζωντανό εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ