Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν το μέγεθος της προόδου που έχει επιτευχθεί στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας. Παράλληλα, οι αγορές συνειδητοποιούν πως η επίτευξη συμφωνίας για το Brexit εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη λίγες μόλις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ το Λονδίνο επιμένει πως θα αποχωρήσει ούτως ή άλλως από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε χθες με πτώση 0,5%, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε σχεδόν κατά 1%. Οι μετοχές των εταιρειών εξορύξεων, οι οποίες αποτελούν από τα πιο ευαίσθητα βαρόμετρα όταν υπάρχουν ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, υποχώρησαν χθες κατά 2,5%. Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν κατά 0,8% καθώς έπεφταν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων επειδή οι επενδυτές αναζητούσαν καταφύγιο στην ασφάλεια που προσφέρουν εν μέσω γενικευμένης αβεβαιότητας. «Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες ώστε να κρίνουμε κατά πόσον αποτελούν οι πρόσφατες εξελίξεις διαρκή αλλαγή στη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», δήλωσε στο Reuters ο Κλαούντιο Ιριγκόγιεν, αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,46%, ενώ είχε κλείσει την Παρασκευή με άνοδο 4%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX επίσης έκλεισε με πτώση 0,2%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχωρούσε κατά 0,4% στο κλείσιμο. Ανάλογη εικόνα σε Ιταλία και σε Ισπανία, με τον FTSE MIB στο χρηματιστήριο του Μιλάνου να κλείνει με πτώση 0,30% και τον ΙΒΕΧ 35 να κλείνει με πτώση 0,29%. Το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,11% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία βρισκόταν χθες βράδυ στο 1,1027.

Στη Wall Street, οι τρεις βασικοί δείκτες αναζητούσαν κατεύθυνση μαζί με τους επενδυτές που έψαχναν σημάδια που να επιβεβαιώνουν την αρχική ευφορία. Ο δείκτης S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,08%, όσο και ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq. Ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,06%. Το πετρέλαιο Brent υποχωρούσε κατά 2,16%, στα 59,20 δολάρια τα βαρέλι. Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου παρέσυρε χθες και τις μετοχές των ExxonMobil και Chevron, ενώ μεγάλη πτώση κατέγραφαν και οι μετοχές τεχνολογικών εταιρειών με μεγάλη έκθεση στην Κίνα όπως οι Nvidia, AMD και Micron Technology.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή