Στήριξη από τραπεζικές μετοχές στο τέλος της συνεδρίασης του Χ.Α.

Στήριξη από τραπεζικές μετοχές στο τέλος της συνεδρίασης του Χ.Α.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη βοήθεια του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος έπειτα από μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας αλλά και ενεργοποίησης των αγοραστών στα χαμηλά ημέρας κατάφερε στο τελευταίο μισάωρο να περάσει στα θετικά, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά της Παρασκευής. Αν και οι πιέσεις σε αρκετά blue chips και ειδικά σε ΔΕΗ (-2,52%) και ΟΛΠ (-2,76%) δεν άφησαν τον Γενικό Δείκτη να περάσει σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα αντανακλαστικά που έδειξαν οι μετοχές των τραπεζών ήταν αυτά που «έσωσαν» τη συνολική εικόνα της αγοράς, έστω και αν ο τζίρος που πραγματοποιήθηκε παρέπεμπε σε συναλλαγές… καλοκαιριού. To αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων δεν άφησαν την αντίδραση της Παρασκευής, που είχε φέρει ο «Ηρακλής», να έχει συνέχεια, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να απέχουν.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε οριακά χαμηλότερα κατά 0,01% στις 855,89 μονάδες, ενώ στα χαμηλά ημέρας έφτασε στις 848,45 μονάδες και το -0,88%, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 38,97 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,08%, στις 2.133,97 μονάδες, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση έκλεισε με οριακά κέρδη 0,01%, στις 1.192,49 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος προερχόταν από εβδομαδιαία άνοδο 9,5%, έκλεισε με κέρδη 0,56%, στις 822,49 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει έως και -2,24%. Ολες οι μετοχές του, πλην της Eurobank (κλείσιμο -0,56%), γύρισαν στα θετικά στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα η Alpha Bank να κλείνει με άνοδο 1,12%, η Τράπεζα Πειραιώς στο +0,67% και η Εθνική Τράπεζα στο +1,26%. Οπως σχολιάζει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, η αγορά έχει ξεκινήσει σταδιακά να τιμολογεί θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και την πιθανότητα αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης.

Από την πλευρά του και ο Ηλίας Ζαχαράκης, διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance, επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο, τον οποίο χαρακτηρίζει καταλύτη για την αγορά, αν και τα τελευταία τρία χρόνια δεν μπορεί να ξεπεράσει σε καμία περίπτωση τις τιμές των τελευταίων ΑΜΚ (αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου), επίπεδο που είναι και «κλειδί» για τη συνέχεια. Πάντως, όπως επισημαίνει, μεσοπρόθεσμα παραμένει ιδιαίτερα αισιόδοξος και πλέον, βλέπει περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσει η αγορά και νέα υψηλά έτους, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει πρωταθλητής διεθνώς σε αποδόσεις για το 2019. Η έξοδος με το «άνοιγμα» του 10ετούς ομολόγου και με 1,5% απόδοση, καθώς και το αρνητικό επιτόκιο στα έντοκα τριών μηνών βοηθούν σημαντικά την αγορά, ενώ αναμένεται και η πιστοληπτική αξιολόγηση από την S&P (25 Οκτωβρίου), με την Ελλάδα σταδιακά να γίνεται και πάλι «επενδύσιμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή