Βρετανία: Ομιλία Ελισάβετ εν μέσω πλήρους αβεβαιότητας

Βρετανία: Ομιλία Ελισάβετ εν μέσω πλήρους αβεβαιότητας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η βασίλισσα Ελισάβετ κήρυξε χθες τυπικά την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου στη Βρετανία, ενώ, λίγο αργότερα, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε λίγες εβδομάδες η βασίλισσα θα κληθεί εκ νέου να εκφωνήσει αντίστοιχο λόγο για τις προτεραιότητες της δικής του κυβέρνησης. Η Βρετανίδα μονάρχης εξέθεσε τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης Τζόνσον για τα επόμενα χρόνια, την ώρα που δεν είναι γνωστό ούτε αν η Βρετανία θα εξέλθει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου ούτε αν θα γίνουν βουλευτικές εκλογές αμέσως μετά.

Η ομιλία, που γράφτηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ και εγκρίθηκε από το Παλάτι, δεν ανέφερε τη γνωστή επωδό του Μπόρις Τζόνσον ότι η Βρετανία θα εξέλθει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου «ό,τι και να γίνει». Αντιθέτως, η βασίλισσα είπε ότι η έξοδος την 31η Οκτωβρίου αποτελεί «προτεραιότητα» της κυβέρνησης. Επιπλέον, ούτε η «έξοδος χωρίς συμφωνία» αναφέρθηκε στην ομιλία και στο συνοδευτικό υλικό που παραδόθηκε στους δημοσιογράφους, καθώς ο Τζόνσον στρέφεται πλέον ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση της αναζήτησης συμφωνίας. Την ανάγκη συμφωνίας φαίνεται να έχουν, αίφνης, κατανοήσει και αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών, οι οποίοι έως τώρα ήταν οπαδοί του σκληρού Brexit, όπως ο Τζέικομπ Ρις Μογκ και ο Λι Ρόουλι.

Μετά την πρόοδο της περασμένης εβδομάδας στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Λονδίνου, ακολούθησε στασιμότητα το Σαββατοκύριακο, καθώς οι ιδέες για το πώς η Βόρεια Ιρλανδία μπορεί ταυτόχρονα να είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και μέλος της κοινής αγοράς της Ε.Ε. παραμένουν στο στάδιο της επεξεργασίας. Οι πιο δηκτικοί έκαναν λόγο για το «Brexit του Σρέντιγκερ», με αναφορά στην περίφημη γάτα που βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο σημεία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου, η Βουλή των Κοινοτήτων θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση.

«Παρακολουθήσαμε την πιο παλαβή και άνευ νοήματος ομιλία της ζωής μας», έγραψε ο σχολιαστής του ITV Ρόμπερτ Πέστον. «Ενας αντιπερισπασμός απέναντι στα μοναδικά δύο ερωτήματα που έχουν σημασία: αν η Βρετανία θα βγει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου και αν θα γίνουν εκλογές πριν τα Χριστούγεννα». Παρόμοια ήταν η εκτίμηση του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έκανε λόγο για «φάρσα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή