Προς τη λάθος κατεύθυνση οι αλλαγές στη φορολογία

Προς τη λάθος κατεύθυνση οι αλλαγές στη φορολογία

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατολμία καταλογίζει στην κυβέρνηση ο ΣΕΒ σε ό,τι αφορά τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις του προϋπολογισμού του 2020, ενώ χαρακτηρίζει λάθος τη διαφαινόμενη πρόθεση να μειωθεί η φορολογία εισοδήματος μόνο για χαμηλόμισθους και ελεύθερους επαγγελματίες και όχι για μισθωτούς με υψηλότερες απολαβές, όπως τα στελέχη επιχειρήσεων. Μία μέρα πριν από την αποστολή του προσχεδίου προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες και ενώ έχει φουντώσει ο διάλογος για το αναμενόμενο υπερπλεόνασμα του 2019 και πώς αυτό θα μοιραστεί, χθες, ο ΣΕΒ, στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας, έθιξε τα –κατά τη γνώμη του–  κακώς κείμενα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης μέχρι στιγμής. Αν και αναγνωρίζει ότι το νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται χαρακτηρίζεται από  την αντιστροφή της υπερφορολόγησης και τη δημιουργία  ενός πιο φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, επισημαίνει ότι οι φοροελαφρύνσεις και η άρση γραφειοκρατικών εμποδίων  δεν αρκούν για την απογείωση της ελληνικής οικονομίας. «Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020», σημειώνει, «λείπουν οι κομβικές αλλαγές που θα προσέδιδαν ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση. Το φορολογικό σύστημα παραμένει δέσμιο παρεμβάσεων στήριξης των στρωμάτων με χαμηλότερα εισοδήματα (φόρος εισοδήματος και περιουσίας), χωρίς μετρήσιμες παρεμβάσεις για την αποτελεσματική επέκταση της φορολογικής βάσης  και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των βαριά φορολογούμενων στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων που φεύγουν στο εξωτερικό».

Αναλυτικότερα, επικαλούμενο στοιχεία που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας, το δελτίο του ΣΕΒ επισημαίνει ότι καταγράφονται μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων απ’ ό,τι στους άνω των 20.000 ευρώ (στελέχη επιχειρήσεων) και πολύ μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες απ’ ό,τι στους μισθωτούς.

«Εάν όντως έτσι έχουν οι κλίμακες, τότε οι αλλαγές στη φορολογία είναι προς τη λάθος κατεύθυνση, καθώς περιορίζουν την αναπτυξιακή διάσταση των παρεμβάσεων στη φορολογία», σημειώνει το δελτίο που συντάσσει ο τομέας Μακροοικονομικής Ανάλυσης  και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΕΒ, υπό τον κ. Μιχάλη Μασουράκη. «Πρώτον», συνεχίζει, «δεν δίνονται κίνητρα στα πιο παραγωγικά στελέχη από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, πέραν της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα από τον Ιούλιο του 2020. Και δεύτερον, τίθενται αντικίνητρα στην αναδιάρθρωση του εργατικού δυναμικού υπέρ της μισθωτής εργασίας που συνδέεται με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως».

«Τέλος», συνεχίζει το δελτίο, «αν η μείωση του αφορολογήτου περιορίζεται, όπως καταγράφεται σε δημοσιεύματα του Τύπου σε ποσό κάτω των 1.000 ευρώ, ανά προστατευόμενο τέκνο, τότε τα μέτρα προστασίας της οικογένειας είναι κατώτερα των περιστάσεων». Επίσης, ο ΣΕΒ διαπιστώνει συνέχιση της αυξητικής τάσης στον τομέα των δαπανών του προϋπολογισμού, παρά τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για επισκόπηση δαπανών και προϋπολογισμό επιδόσεων και ελέγχου δαπανών. Σημειώνει, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων παραμένει υποβαθμισμένος ως αναπτυξιακό εργαλείο.

Ακόμη, χαρακτηρίζει επισφαλή –αν και προς τη σωστή κατεύθυνση– τα μέτρα για τη βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος (π.χ. ηλεκτρονικές συναλλαγές) και επισημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να συμπληρωθούν με συγκεκριμένα μέτρα, αν σημειωθούν αποκλίσεις ή αν η οικονομική δραστηριότητα είναι κατώτερη των περιστάσεων.

Σημειώνεται ότι το φορολογικό νομοσχέδιο, όπου θα αποσαφηνιστούν οι κατευθύνσεις των φορολογικών ελαφρύνσεων, αναμένεται  να κατατεθεί εντός του Οκτωβρίου. Σήμερα, εξάλλου, θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ώς και τον Σεπτέμβριο, από τα οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί η καλή πορεία των εσόδων. Σε αυτήν στηρίζει η κυβέρνηση την προσδοκία της για ένα σημαντικό υπερπλεόνασμα φέτος, για το οποίο ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει ότι θα δοθεί για την ενίσχυση των κοινωνικά ασθενέστερων στρωμάτων. Πάντως, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 κάνει αναφορά και σε ένα ποσό 138 εκατ. ευρώ για μια εφάπαξ φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή