Προσεγγίσεις και… αποστάσεις Μαξίμου – ΚΙΝΑΛ

Προσεγγίσεις και… αποστάσεις Μαξίμου – ΚΙΝΑΛ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρα από την επιβεβαίωση της συναντίληψης στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, όσα ειπώθηκαν (και δεν ειπώθηκαν) στο πρώτο μετεκλογικό τετ α τετ της Φώφης Γεννηματά με τον πρωθυπουργό ανέδειξαν και συμπεράσματα για τα άλλα δύο ζητήματα που πρόκειται εν πολλοίς να καθορίσουν τη σχέση ΚΙΝΑΛ – κυβέρνησης το προσεχές διάστημα: τον εκλογικό νόμο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συμπεράσματα τα οποία έχουν τεθεί στο «μικροσκόπιο» της Χαρ. Τρικούπη ενόψει των επόμενων κινήσεών της στα τρία αυτά πεδία.

Οσον αφορά την ψήφο των αποδήμων, τα δεδομένα είναι πλέον σαφώς πιο «κρυστάλλινα». Το ΚΙΝΑΛ, από τη στιγμή που υπάρχει ευρεία συναίνεση στα δύο μείζονα σημεία (ισοτιμία ψήφου, μη διεύρυνση του εκλογικού σώματος), προσέρχεται στη διακομματική επιτροπή με διάθεση για συμφωνία, «αν δεν πάμε σε υπερβολές», όπως τονίζεται. Ωστόσο, η Χαρ. Τρικούπη δεν υποβαθμίζει και τους δύο άλλους άξονες της πρότασής της: την επιστολική ψήφο και την ξεχωριστή εκπροσώπηση των αποδήμων. Ειδικά, δε, ο πρώτος θεωρείται σημαντική παράμετρος, την οποία προτίθεται να προτάξει. Και δεδομένου ότι ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 δεν συμφωνούν, γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για πεδίο στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει υποχώρηση από κάποια πλευρά.

Την ίδια ώρα, πάντως, το σκηνικό που διαμορφώθηκε από την Παρασκευή ευνοεί την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της Χαρ. Τρικούπη με τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρείται βέβαιο ότι θα αναζητήσει πολιτικά οφέλη από την προσέγγιση ΚΙΝΑΛ – Μαξίμου. Το πρώτο «επεισόδιο», άλλωστε, κατεγράφη την Κυριακή, με μια σκληρή ανακοίνωση του Κινήματος κατά της Κουμουνδούρου. 

Στο μέτωπο του εκλογικού νόμου, το γεγονός ότι στη συνάντηση της Παρασκευής δεν έγινε καμία συζήτηση αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό και τη στασιμότητα που επικρατεί. Οπως σημείωνε μάλιστα έμπειρο στέλεχος στην «Κ», περίμενε από τον κ. Μητσοτάκη «να κάνει κάποια νύξη», η οποία δεν έγινε, και με δεδομένη την αρνητική αντίδραση του ΚΙΝΑΛ στις διαρροές για τις κυβερνητικές θέσεις, η προσέγγιση φαντάζει λιγότερο πιθανή, την ώρα που όλες οι πλευρές περιμένουν από το Μαξίμου να ανοίξει τα χαρτιά του. Πάντως, όπως σημειώνει το ίδιο στέλεχος, δεν αποκλείει κάποιον «αιφνιδιασμό» από την πλευρά του πρωθυπουργού με νέο κύκλο συναντήσεων, αυτή τη φορά για τον εκλογικό νόμο.

Τέλος, όσον αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το γεγονός ότι το θέμα άνοιξε από τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και το περιεχόμενο του διαλόγου, εξελήφθησαν ως αρχική πρόθεση της κυβέρνησης για ανοιχτό «παράθυρο» επικοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, η θέση του ΚΙΝΑΛ περί υποψηφιότητας από τον προοδευτικό χώρο έχει εκφραστεί πολλάκις και η «μπάλα» βρίσκεται στο κυβερνητικό τερέν, για ένα ζήτημα, άλλωστε, με πολιτικές προεκτάσεις σε όλο το κομματικό φάσμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή