Η ΔΙΣ αναγνώρισε το αυτοκέφαλο της Ουκρανίας

Η ΔΙΣ αναγνώρισε το αυτοκέφαλο της Ουκρανίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα γαλήνια νερά της μακρόχρονης σχέσης τους επιστρέφουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος μετά την απόφαση της δεύτερης που αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας. Η απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος μιλά για «το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Ειδικότερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος την Κυριακή στην ομιλία του μετά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, ανέφερε ότι πρόκειται για μια ιστορική απόφαση «σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται και επιβεβαιώνεται το αποκλειστικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να απονέμει τα αυτοκέφαλα εκεί όπου παρίσταται ανάγκη, και αφετέρου, κατά συνέπεια, και στη βάση αυτού του δικαιώματος του Πατριαρχείου, η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε το αυτοκέφαλο που έδωσε το Πατριαρχείο, προ μηνών, στην Εκκλησία της Ουκρανίας».

Παράλληλα, ο Πατριάρχης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «τελικώς το εκκλησιαστικό θέμα της Ουκρανίας θα αποτελέσει το σημείο, γύρω από το οποίο θα επιβεβαιωθεί και θα ενισχυθεί η ενότητα των αδελφών Αγίων Ορθοδόξων του Θεού Εκκλησιών».

Τις ευχαριστίες προς την Εκκλησία της Ελλάδος και τον Προκαθήμενό της Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο απέστειλε και ο μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος για την αναγνώριση του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Βέβαια, όπως σημείωσε και η Ιεραρχία, κατά τη συνεδρίαση του Σαββάτου επτά μητροπολίτες ζήτησαν την αναβολή λήψης απόφασης. Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, ο μητροπολίτης Πειραιώς ανέπτυξε την επιχειρηματολογία που παρουσίασε στη συνεδρίαση του Σαββάτου και πρόσθεσε ότι αποχώρησε αφού ζήτησε τη σύγκληση της Πανορθοδόξου Συνόδου για το θέμα αυτό.

Από την άλλη, αναμένεται η επίσημη αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο δεν επιθυμεί τη δημιουργία Αυτοκέφαλης Εκκλησίας στην Ουκρανία. Μέχρι τώρα μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος έχουν απαντήσει σε σκληρή γλώσσα σε υψηλόβαθμους ιεράρχες του Πατριαρχείου της Μόσχας που ζήτησαν από την Ελληνική Εκκλησία να ταχθεί κατά της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας.

Ενδεικτικά, ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος απαντώντας σε αναφορές του τόνισε (Πρώτο Θέμα) ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος ούτε χειραγωγείται ούτε δέχεται εντολές, ούτε απειλείται», ενώ ο μητροπολίτης Μεσσηνίας δήλωσε (orthopdoxia.gr) ότι υπήρξαν ισχυρές ρωσικές πιέσεις σε Ελληνες μητροπολίτες για να μην ταχθούν υπέρ της αυτοκεφαλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή