Αναβολή της τελικής απόφασης για το εργοστάσιο της Volkswagen στην Τουρκία

Αναβολή της τελικής απόφασης για το εργοστάσιο της Volkswagen στην Τουρκία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο όμιλος Volkswagen ανέβαλε την τελική απόφασή του, για το αν θα κατασκευάσει εργοστάσιο αυτοκινήτων στην Τουρκία, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, εν μέσω διεθνών επικρίσεων για τη στρατιωτική επιχείρηση της χώρας στη Συρία και ανησυχιών για ενδεχόμενες επιπτώσεις στη φήμη του ομίλου, αναφέρει το Reuters. «Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση και εξετάζουμε με ανησυχία τις τρέχουσες εξελίξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της εταιρείας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η VW δημιούργησε θυγατρική στην δυτική επαρχία Μάνισα της Τουρκίας, ενώ η εταιρεία ανέφερε ότι ήταν ακόμα στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων και ότι δεν είχε λάβει τελική απόφαση για το εργοστάσιο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε την Κυριακή, πως είπε στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, «ότι η επίθεση πρέπει να σταματήσει, επειδή υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ανθρωπιστική κρίση». Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Δευτέρα να περιορίσουν τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία.

Το τουρκικό εργοστάσιο προγραμματιζόταν να κατασκευάσει τις επόμενες γενιές των VW Passat και Skoda Superb, με μέγιστη ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 300.000 οχημάτων, αναφέρει το Automotive News Europe, με την έναρξη της παραγωγής να έχει προγραμματιστεί για το 2022. Σκοπός του εργοστασίου προγραμματίζεται να είναι η κάλυψη των αναγκών της ανατολικής Ευρώπης, με το ύψος της επένδυσης να υπερβαίνει το 1,5 δισεκ. ευρώ και να εκτιμάται ότι αυτή θα δημιουργήσει 4.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού κολοσσού στο περιοδικό Der Spiegel και στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία εργοστασίου κοντά στην Σμύρνη βρίσκεται το τρέχον διάστημα στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού, έπειτα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Σε αυτό σχεδιάζεται να κατασκευάζονται τα μοντέλα VW Passat και Skoda Superb, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες κυρίως της ανατολικής Ευρώπης. Το ύψος της επένδυσης υπερβαίνει το 1,5 δισεκ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 4.000 νέες θέσεις εργασίας. Η έναρξη της ανέγερσης των εγκαταστάσεων έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2020, με την παραγωγή να ξεκινά το 2022.

Η VW είχε επιλέξει την Τουρκία για το εργοστάσιο λόγω «θετικών μακροοικονομικών συνθηκών». Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε ο πληθυσμός της χώρας που φθάνει τα 80 εκατ. και η θέση της Τουρκίας ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες αγορές. Η VW εξέτασε διάφορες χώρες για να εγκαταστήσει το εργοστάσιο της, μεταξύ των οποίων τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Ρουμανία και κράτη της βόρειας Αφρικής.

Εντούτοις, η απόφαση για την επένδυση στην Τουρκία ήταν ήδη πολιτικά αμφιλεγόμενη στην Γερμανία, πολύ πριν την έναρξη της τελευταίας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, με έντονη κριτική να ασκείται για την συνεχιζόμενη πολιτική περιστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών από την τουρκική κυβέρνηση. Η VW αντιτείνει το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι εδώ και χρόνια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή