Μαραθώνιος: Το ρεκόρ που έπρεπε να γίνει

Μαραθώνιος: Το ρεκόρ που έπρεπε να γίνει

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί κανένας να μη γνωρίζει τον χρόνο που έκανε ο πρώτος μαραθωνοδρόμος της Ιστορίας, ούτε εάν λεγόταν Φειδιππίδης, Ευκλής ή κάπως αλλιώς, αλλά η Ιστορία θα γράψει ότι ο πρώτος αθλητής που κατέβηκε κάτω από τις δύο ώρες στο ιστορικό αγώνισμα ήταν ο Ελιουντ Κιπτσόγκε. Παρ’ όλο που δεν θα αναγνωριστεί ως παγκόσμιο ρεκόρ διότι δεν ήταν ανοικτός αγώνας. Κι αν ο μαραθωνοδρόμος της αρχαιότητας έτρεξε με πλήρη οπλισμό, ο Κενυάτης ολυμπιονίκης έτρεξε συνοδεία «λαγών» και με ό,τι μπορούσαν να προσφέρουν η τεχνολογία και τα εκατομμύρια του χορηγού του.

Το περασμένο Σάββατο ήταν ακόμη μία συννεφιασμένη ημέρα για την πόλη της Βιέννης. Βέβαια, οι καιρικές συνθήκες βρίσκονταν στο πρόγραμμα αυτών που είχαν μελετήσει το project «Ineos 1.59 Challenge». Ο κάτοχος τριών ολυμπιακών μεταλλίων φόρεσε τα ειδικά κατασκευασμένα με ανθρακόνημα σε όλο το μήκος παπούτσια του και για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 2017, στην Ιταλία, με χορηγό κορυφαία εταιρεία αθλητικών ειδών) πήρε εκκίνηση για να τρέξει σε λιγότερο από δύο ώρες τις 42.195 μ.     

Αυτή τη φορά ήταν ακόμα και οι… νόμοι της αεροδυναμικής υπό έλεγχο. Η διαδρομή, δίπλα από τον Δούναβη, είχε επιλεγεί προσεκτικά, ήταν επίπεδη και βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο με τη θάλασσα. Σαράντα ένα κορυφαίοι αθλητές μεσαίων αποστάσεων βρέθηκαν, επί πληρωμή, στο πλευρό του Κιπτσόγκε, σε ρόλο «λαγού», ενώ ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με ακτίνες λέιζερ βοηθούσε τους δρομείς να διατηρήσουν τον ρυθμό τους. Οι υπεύθυνοι του project είχαν μελετήσει και τον τρόπο που θα έτρεχαν οι «λαγοί» ώστε να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τους νόμους της αεροδυναμικής. Ο Κιπτσόγκε, που μπορούσε να έχει συνεχώς στη διάθεσή του το αγαπημένο του ενεργειακό ποτό, πλούσιο σε υδατάνθρακες, συμμετείχε σε έναν… μαραθώνιο πολυτελείας, ο οποίος απέχει…  έτη φωτός από τις συνθήκες που γυμνάζονται οι φτωχοί Κενυάτες που ονειρεύονται να του μοιάσουν.

Το όλο εγχείρημα ξεπέρασε τα 12,5 εκατ. ευρώ. Χρηματοδότης ήταν ο πάμπλουτος Βρετανός σερ Τζιμ Ράντκλιφ, ιδιοκτήτης της εταιρείας πλαστικών Ineos. Ο επιχειρηματίας στηρίζει ως χορηγός το τρέξιμο και την ποδηλασία (η Team Ineos ή Team Sky έχει πρωταγωνιστήσει στον Γύρο της Γαλλίας), δύο αθλήματα φιλικά προς το περιβάλλον, σα να θέλει να βγάλει από πάνω του το… βάρος του μεγαλοπαραγωγού πλαστικών ειδών.

Ανάμεσα στους «λαγούς» ήταν και ο Μάθιου Σέντροβιτς, ολυμπιονίκης του 2016 στα 1.500 μ., ο οποίος μέχρι πέρυσι προπονείτο από τον προπονητή Σαλαζάρ. Ο Αμερικανός τιμωρήθηκε πρόσφατα για απαγορευμένες μεθόδους προπόνησης. Εξάλλου, η αθλητική εταιρεία των παπουτσιών του μαραθωνοδρόμου ήταν η ίδια που χρηματοδοτούσε το project του παραβάτη προπονητή.

Φυσικά, τα παραπάνω δεν μειώνουν την αθλητική αξία τού, κάποτε φτωχού, Κενυάτη ολυμπιονίκη, ο οποίος αγωνίζεται σε ένα άθλημα άρρηκτα συνδεδεμένο με τη χώρα μας. Κι αν η νίκη των Ελλήνων επί των Περσών το 490 π.Χ. αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας, μένει να δούμε εάν το 1.59.40 θα αλλάξει την ιστορία του αθλητισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή