Γυρίζουν την πλάτη στο ψηφιακό νόμισμα libra μεγάλοι όμιλοι

Γυρίζουν την πλάτη στο ψηφιακό νόμισμα libra μεγάλοι όμιλοι

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και πιο πολλές εταιρείες αποσύρονται από τα σχέδια της Facebook για την έκδοση του ψηφιακού νομίσματος libra, καθώς οι διεθνείς εποπτικές αρχές έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την κυκλοφορία του σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές. Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του πρότζεκτ Libra Association στη Γενεύη, χωρίς, όμως, τη συμμετοχή των Mastercard, Visa, Stripe, eBay και Μercado Pago, οι οποίες αποσύρθηκαν από τα μεγαλόπνοα σχέδια του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Ανάλογη ήταν η αντίδραση της PayPal νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφήνοντας ανοικτό να επανέλθει μελλοντικά στη Libra Association. Σήμερα είναι έντονες οι αμφιβολίες για την κυκλοφορία του libra το 2020, με την ηλεκτρονική υπηρεσία κρατήσεων Booking Holdings να εγκαταλείπει μόλις χθες τη Libra Association. Αρχικά η Libra Association είχε 27 συνεταίρους που θα επένδυαν 10 εκατ. δολάρια έκαστος.

Από τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε πρώτη φορά τα σχέδια για το libra, επικράτησε βαθύτατος προβληματισμός από το αμερικανικό Κογκρέσο, τις κεντρικές τράπεζες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και από αυτής της Ιαπωνίας, το G7 και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB). Την Κυριακή, ο επικεφαλής του FSB Ράνταλ Κουάρλς προειδοποίησε μέσω επιστολής προς τους υπουργούς Οικονομικών του G20 –δηλαδή των είκοσι πλουσιότερων χωρών του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου– για τις προκλήσεις που παρουσιάζουν τα «stablecoins», δηλαδή τα ψηφιακά νομίσματα που είναι συνδεδεμένα με εθνικά νομίσματα, όπως το δολάριο και το ευρώ, ή ακόμη και τον χρυσό. Θεωρητικά, τα stablecoins δεν παρουσιάζουν τις διακυμάνσεις που έχουν τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin. Το libra εντάσσεται στη συνομοταξία των stablecoins, αλλά η σφαίρα επιρροής του στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δημιουργεί φόβους, καθώς ο Ζούκερμπεργκ θέλει να το διαθέσει σε όλους τους 2,4 δισ. χρήστες της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Εκτιμάται πως θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό 1,7 δισ. άτομα χωρίς τραπεζικό λογαριασμό.

Βασικός φόβος του FSB, το οποίο εκπροσωπεί όλα τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου, είναι μήπως τα παγκόσμια ψηφιακά stablecoins εξελιχθούν σε υποκατάστατα των εθνικών νομισμάτων, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times. Το FSB τονίζει πως αυτά τα κρυπτονομίσματα μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τους επενδυτές και τους καταναλωτές, για την προστασία προσωπικών δεδομένων, τον υγιή ανταγωνισμό και την ασφάλεια του κυβερνοχώρου. Είναι, παράλληλα, πιθανό να διευκολύνουν παράνομες ή ακόμη και εγκληματικές ενέργειες όπως το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, η χρηματοδότηση τρομοκρατίας και η φοροδιαφυγή. Ο κ. Κουάρλς τόνισε πως το FSB θα εξετάσει πιθανές λύσεις τον ερχόμενο Απρίλιο, εκτιμώντας πως οι τελικές προτάσεις για ένα παγκόσμιο κανονιστικό πλαίσιο θα είναι έτοιμες για εφαρμογή τον Ιούλιο του 2020.

Ανάλογους ενδοιασμούς εξέφρασε κλιμάκιο του G7 προ ημερών σε αναλυτική έκθεση, την οποία συνυπογράφουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το FSB. Εκεί αναφέρεται πως «οι εκπρόσωποι του G7 πιστεύουν πως κανένα σχέδιο για την κυκλοφορία ψηφιακού νομίσματος δεν θα πρέπει να υλοποιηθεί πριν αντιμετωπισθούν επαρκώς όλοι οι κίνδυνοι σε νομικό, ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο». Πηγές του Der Spiegel είχαν αποκαλύψει έναν μήνα πριν πως ο Ζούκερμπεργκ σχεδιάζει να συνδέσει το libra με καλάθι νομισμάτων, όπου το δολάριο θα κάλυπτε το 50%, η στερλίνα το 11%, το ευρώ το 18%, το γιεν το 14% και το δολάριο Σιγκαπούρης το 7%. Αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, πως ο αρνητισμός για το libra πηγάζει από τον προβληματισμό που επικρατεί για τη συμπεριφορά της ίδιας της πλατφόρμας απέναντι στους χρήστες της, μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή