Το Κονκλάβιο (15/10/19)

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλύτερα δεν γίνεται

Hταν μια ωραία ατμόσφαιρα στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Παρασκευής. Αλλωστε, δεν βρίσκονται κάθε μέρα στην Αθήνα, και δη στο Προεδρικό, 13 (μη εκτελεστικοί) πρόεδροι ευρωπαϊκών χωρών, και μάλιστα μαζί με τον πρωθυπουργό, που, όπως είχε υποσχεθεί κάποιες μέρες πριν, έδωσε το «παρών». Αυτά στο αποχαιρετιστήριο δείπνο που παρέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος στους μετέχοντες στην ομάδα «Αραγιόλος» (από την πόλη της Πορτογαλίας, όπου έγινε η πρώτη παρόμοια σύναξη), η τελευταία συνεδρίαση της οποίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με πολλούς. Μα πιο πολύ με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Αυτόπτης μάρτυρας μου λέει μάλιστα ότι, κατά παράβαση του πρωτοκόλλου, κάποια στιγμή ο Σταϊνμάγερ κάθισε δίπλα στον Μητσοτάκη στο τραπέζι και τα έλεγαν για αρκετή ώρα. Για το μεταναστευτικό και την Τουρκία, υποθέτω…

Στο έλεος της στατιστικής

Νωρίτερα, στο γεύμα που παρέθεσε στο Ζάππειο Μέγαρο προς τιμήν των προσκεκλημένων του ο Παυλόπουλος, τους τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Βουλής. Ο Κώστας Τασούλας πληροφορούμαι ότι τους  ενημέρωσε για τον αρχιτέκτονα (Θεόφιλος Χάνσεν) του ιστορικού κτιρίου, ενώ τους έκανε και ένα μίνι σεμινάριο για τους εθνικούς ευεργέτες, με αφορμή τον Ευάγγελο Ζάππα. Το καλύτερο σας το κράτησα για το τέλος. Κάποια στιγμή τον ρώτησαν ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας και τους απάντησε μονολεκτικά: η Τουρκία. Τους εξήγησε, δε, ότι αυτό που εκείνοι θεωρούν σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι θεωρητικό, αφού βάσει στατιστικής και παραβιάσεων είναι θαύμα που δεν έχει γίνει ατύχημα. Oπως το έθεσε, «είμαστε στο έλεος της στατιστικής».

Κύπρος – Γαλλία – συμμαχία

Ικανοποιημένη είναι η Λευκωσία από το χθεσινό κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι 28 υπουργοί Εξωτερικών, καθώς υιοθετείται ένα βήμα περαιτέρω ως προς τις κυρώσεις έναντι της Τουρκίας και τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Ακούω, δε, ότι το στήριξαν όλοι – πλην των Βρετανών, που προς το τέλος παρ’ ολίγον να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα, αλλά δεν το έκαναν… Πιο υποστηρικτικοί μαθαίνω ότι ήταν οι Γάλλοι και η Φεντερίκα Μογκερίνι. Τα του μεταναστευτικού και το ελληνικό αίτημα για περαιτέρω χρηματοδότηση στην Τουρκία θα συζητηθεί σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Δώσε και μένα…

Hταν να μην ανοίξει το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Οι επιστολές από ομογενειακές οργανώσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρόεδρο της Βουλής και στους πολιτικούς αρχηγούς πάνε κι έρχονται, καθώς έχουν ανοίξει οι ορέξεις των εκτός επικρατείας, και δικαίως, αφού βλέπουν τις 200 ψήφους να έρχονται, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Για να δούμε τι θα δούμε με την επιστολική ψήφο, καθώς, αν αυτή τελικά «κοπεί» με απαίτηση του ΚΚΕ, δεν είναι βέβαιο ότι το δικαίωμα ψήφου θα ασκήσουν, όπως εκτιμούσε πηγή μου, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι.

Προανακριτικής το ανάγνωσμα

Για αύριο πληροφορούμαι ότι έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για τον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, συνεδρίαση στην οποία αναμένεται να ψηφιστεί και το προεδρείο. Για να μην αγωνιάτε, σας ενημερώνω εκ των προτέρων ότι πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο βουλευτής Φωκίδας της Ν.Δ. Ιωάννης Μπούγας, ο οποίος είναι και καλός νομικός. Ες αύριον, λοιπόν, η απόφαση και για τον προγραμματισμό των εργασιών και στη συνέχεια για το ποιους θα καλέσουν να καταθέσουν.

Καραμανλής για εθνικά

Η παρουσία του Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη δεν αποτελεί είδηση. Ούτε η χθεσινή συνάντησή του στο δημαρχείο της πόλης με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Εξάλλου, θυμίζω ότι ο Καραμανλής εξακολουθεί να είναι βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης. Εκεί που δεν αποκλείω να βγει είδηση είναι κατά την ανάβασή του στη συμπρωτεύουσα για τους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου. Αυτό επειδή στις 27 του μήνα θα είναι κεντρικός ομιλητής στην πανηγυρική εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, που γιορτάζει τα 80χρονά της. Εκεί πληροφορούμαι ότι ο Καραμανλής θα μιλήσει για τα εθνικά θέματα, με αιχμή τα ελληνοτουρκικά, που φαντάζομαι ότι τον προβληματίζουν, το μεταναστευτικό αλλά και το δημογραφικό. Σημειώνω ότι παρών θα είναι και ο Προκόπης Παυλόπουλος, στον οποίο θα απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο της Εταιρείας. Φταίω εγώ που οι συμπτώσεις με τρομάζουν; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή