Το κέντρο της Νάπολης σε πέντε περιπάτους

Το κέντρο της Νάπολης σε πέντε περιπάτους

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η photo editor του «Γαστρονόμου», Νάσια Διαμαντίδη, ορκισμένη λάτρις της Νάπολης, μας ξεναγεί εν τάχει στα αγαπημένα της αξιοθέατα.

Είτε έχεις φίλους που θα πάνε και σε ρωτάνε τι και πώς (σε έναν χρόνο πήγες δύο φορές, της έδωσες το καλοκαίρι και την Πρωτοχρονιά σου) είτε ετοιμάζεις τεύχος-αφιέρωμα, το συναίσθημα είναι το ίδιο: σαν την πρώτη φορά πριν από δέκα χρόνια, όταν την πρωτοαντίκρισες μέσα από ένα βιαστικό ταξί, που προσπαθούσε σχεδόν να σε γλιτώσει από αυτήν, για να σε βάλει σε ένα ταχύπλοο-παντόφλα και να φύγεις για το φαντασμαγορικό Κάπρι, απέναντί της. Από το αεροδρόμιο προς το κέντρο θυμάσαι ταμπέλες που γράφουν «προς Πομπηία», εργατικές πολυκατοικίες, μεγάλους δρόμους με μαγαζιά με ταμπέλες άλλων δεκαετιών. Ξαφνικό άνοιγμα του ορίζοντα και έκπληκτο βλέμμα στα κάστρα δίπλα στη θάλασσα, ενώ στο βάθος απλώνεται μια κορυφογραμμή σε σχήμα γυναικείου χείλους. Κοφτή ανάσα, και όμως είναι ο Βεζούβιος.

Έναν χρόνο μετά την τελευταία σου επίσκεψη, αφήνεις τους συναισθηματισμούς και απαντάς στη φίλη που θα φύγει για τη Νάπολη κοφτά και υπολογισμένα, ώστε να χωρέσεις την ομορφιά του ιστορικού της κέντρου σε πέντε λέξεις ενός email. Τέμνεις την αγαπημένη σου πόλη σε περιοχές και ξεκινάς:

Πλατείες και καστέλα

Στην πρώτη σου βόλτα στο ιστορικό κέντρο θα διασχίσεις τα στενά μεταξύ της Piazza Bellini (πλατεία με αρχαία ελληνικά ερείπια από κάτω) και της εκκλησίας Santa Chiara (στην οποία πρέπει να μπεις). Μαύροι τοίχοι, παλαιότητα και graffiti. Η πλατεία Bellini είναι καλύτερη για απογευματινά ποτά, με ωραία καφέ και συνεταιριστικά μπαράκια-στέκια φοιτητών.

Σε αυτή την περιοχή, συγκινητικής τελειότητας είναι το άγαλμα του Κεκαλυμμένου Χριστού (Cristo Velato) του γλύπτη Giuseppe Sanmartino, μέσα στην εκκλησία Sansevero. Ατελείωτες ουρές έξω από τον ναό.

Στην ίδια περιοχή, το Αρχαιολογικό Moυσείο Νάπολης είναι συγκλονιστικό. Στο ισόγειο υπάρχει μια μεγάλη συλλογή με ελληνορωμαϊκά αγάλματα από την περιοχή του Eρκολάνο, ενώ ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στην Πομπηία – θα σε προετοιμάσει κατάλληλα πριν από την επίσκεψή σου σε αυτήν. Περπατώντας νότια, περνάς την πλατεία του Δημαρχείου (Piazza Municipio) και κατευθύνεσαι προς την κεντρική πλατεία Piazza del Plebiscito, με πολλά μνημεία και πράγματα να δεις ακτινωτά τριγύρω: το επιβλητικό εμπορικό κέντρο Galleria Umberto I, τον καθεδρικό ναό San Francesco di Paola, το Castel Nuovo, αλλά και τον εμπορικό δρόμο Via Toledo.

Στη ναπολιτάνικη ριβιέρα

Κατηφορίζεις προς τη θάλασσα, για να συναντήσεις τη ναπολιτάνικη ριβιέρα του ιστορικού κέντρου: η διαδρομή δίπλα στη θάλασσα από το Castel Dell’Ovo και κατά μήκος της Riviera di Chiaia, είτε με ποδήλατο είτε πεζή, είναι πανέμορφη. Στην αρχή της περαντζάδας, στο ύψος του Grand Hotel Vesuvio, το Οfficina Ba-Bar είναι ένα ωραίο σημείο να ξαποστάσεις για έναν καφέ ή ένα campari, μεσημεριανή ώρα.

Αν χορτάσεις τη βόλτα στη θάλασσα, ανεβαίνεις προς την πόλη και, τέμνοντας κάθετα τη Riviera di Chiaia, στα πρώτα στενά συναντάς την «εναλλακτική» γειτονιά της Νάπολης με πολλά μικρά μπαράκια, wine bars, εστιατόρια, καταστήματα σχεδιαστών ρούχων, δερμάτινων ειδών, κ.λπ. Για απογευματινο-βραδινές ώρες προσφέρονται οι οδοί Bisignano και Vico Belledonne με ωραία στέκια, όπως το Chandelier, στο οποίο θα πιεις μυρωδάτο και δυνατό negroni – προτείνω το πολύ μέχρι δύο! Να μην παραξενευτείς αν οι Ιταλοί κάθονται όρθιοι έξω από τα μπαράκια πίνοντας και μιλώντας· το κάνουν ακόμα και όταν ψιχαλίζει.

Μοντέρνα τέχνη και ιταλική μόδα

Τις υπόλοιπες ημέρες, και με αφετηρία πάλι την Piazza del Plebiscito, επισκέπτεσαι το κλασικό Gambrinus, όπου ατσαλάκωτα γκαρσόνια θα σου σερβίρουν τον καφέ. Άλλη επιλογή, αν και όχι τόσο κεντρικά, αποτελεί το Etoile, που φημίζεται και για τα γλυκά του. Συνδύασέ το με μια επίσκεψη στο PAN – Palazzo delle Arti Napoli, το οποίο φιλοξενεί συνήθως σημαντικότατες διεθνείς εκθέσεις, φωτογραφίας και άλλες.

Από εκεί μπορείς να κατευθυνθείς στους δρόμους Via Gaetano Filangieri και στην πλατεία Piazza dei Martiri, όπου θα βρεις όλους τους μεγάλους –ιταλικούς κυρίως–οίκους μόδας (Prada, Ferragamo, Brunello Cucinelli). Γενικά, όσο ανεβαίνεις πιο βόρεια στο κέντρο, η Νάπολη αποκτά μια φινετσάτη αύρα, όπως μαρτυρεί και μια επίσκεψη στο κορυφαίο Museo di Capodimonte, με συλλογές έργων από την Αναγέννηση και όχι μόνο.

Πίτσα στα όρθια

Σε αυτή την πόλη περπατάς συνέχεια και είναι λογικό να πεινάσεις. Είσαι τυχερός, γιατί είναι η βασίλισσα του ιταλικού street food. Στα όρθια θα φας την κλειστή πίτσα fritta στο Antica Pizza Fritta da Zia Esterina Sorbillo. Βρίσκεσαι πολύ κοντά στη Via Τοledo, ψωνίζεις οικονομικά, αφού η αγορά της Νάπολης είναι γεμάτη προσφορές όλο τον χρόνο, και ανηφορίζοντας συναντάς το Palazzo Zevallos Stigliano, το οποίο, εκτός από τη μόνιμη έκθεση με έργα ζωγραφικής, φιλοξενεί πάντα και μια δεύτερη, παράλληλη έκθεση με ευφάνταστη επιμέλεια. Απαραίτητη στάση και για την ιστορία και τον εσωτερικό διάκοσμο του ίδιου του κτιρίου-μνημείου.

Αγάλματα και στοές

Κλείνοντας τη βόλτα στο κέντρο της Νάπολης, ανεβαίνοντας τη Via Toledo μετά το ύψος της ισπανικής συνοικίας, συναντάς το αγέρωχο άγαλμα του Dante Alighieri, το φωτογραφίζεις και από εκεί, στρίβοντας δεξιά σε μια υπαίθρια στοά με βιβλιοπωλεία, την οποία διασχίζεις, καταλήγεις εκεί από όπου ξεκίνησες, στην Piazza Bellini.

Κλείνω πάλι εισιτήρια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή