Υψηλά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Υψηλά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη έκλεισαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω αισιοδοξίας που καλλιέργησε η προοπτική συμφωνίας ανάμεσα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες και αποτροπής ενός άτακτου Brexit. Η ευοίωνη φημολογία συνδυάστηκε με τις προσδοκίες για αποκλιμάκωση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, αλλά και με ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν μεγάλες επιχειρήσεις. Η αισιοδοξία επικράτησε έτσι και στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται ανοδικά μέχρι λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης.

«Αν μπορούμε να διευθετήσουμε τις εμπορικές διενέξεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα και να βρούμε μια συνετή λύση για το Brexit, τότε θα ενισχυθεί η αισιοδοξία στην αγορά», σχολίασε ο Ρικ Μέκλερ, συνεργάτης της επενδυτικής Cherry Lane Investments. Ο ίδιος τόνισε πως η χθεσινή αισιοδοξία ενισχύθηκε ιδιαίτερα από τα ικανοποιητικά κέρδη που ανακοίνωσαν πολλές επιχειρήσεις. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα αποτελέσματα των JPMorgan Chase & Co, UnitedHealth Group και Johnson & Johnson, που, όπως υπογράμμισαν πολλοί αναλυτές, καθησύχασαν την αγορά σχετικά με τις συνέπειες του ήδη παρατεταμένου εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Η γενικευμένη αισιοδοξία οδήγησε τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης σε κέρδη 1,15% και τον CAC 40 του Παρισιού σε κέρδη 1,05%, ενώ με άνοδο 1,21% έκλεισε και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου.

Σε ό,τι αφορά τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, κατέγραψε κέρδη 1,23%. Η προσδοκία για συμφωνία που θα οδηγήσει σε συντεταγμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. εξώθησε κάποια στιγμή ανοδικά ακόμη και τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου. Η αγορά του Λονδίνου έκλεισε, ωστόσο, οριακά με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας κατά 0,03%, καθώς είχε προηγηθεί ενίσχυση της στερλίνας, που πλήττει την κερδοφορία των επιχειρήσεων του δείκτη.

Το νόμισμα της Βρετανίας ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου και το βράδυ κυμαινόταν στο 1,2766  δολάριο. Η ίδια προσδοκία οδήγησε, εξάλλου, σε μαζικές αγορές ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις να παραμένουν σε αρνητικό έδαφος συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ιρλανδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή