Brexit: Ενα βήμα πριν από τη συμφωνία

Brexit: Ενα βήμα πριν από τη συμφωνία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι σημαντικές παραχωρήσεις του Μπόρις Τζόνσον «ξεκλείδωσαν» μια πιθανή συμφωνία Ε.Ε. – Βρετανίας, το κείμενο της οποίας θεωρείται πιθανό να παρουσιαστεί ακόμη και σήμερα. Σε περίπτωση συμφωνίας, το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση Τζόνσον διαθέτει επαρκή στήριξη ώστε να εξασφαλίσει την ψήφισή της από τη βουλή.

Το κείμενο προβλέπει τη μετατόπιση των τελωνειακών συνόρων στη θάλασσα της Ιρλανδίας, εγκαθιδρύοντας στην πράξη διαφορετικό τελωνειακό καθεστώς για τη Βόρεια Ιρλανδία και διαφορετικό για την υπόλοιπη Βρετανία. Τυπικά, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμένει κομμάτι της Βρετανίας ως προς την εμπορική πολιτική, αλλά στην πράξη χαράσσεται ένα σύνορο στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προκάτοχος του Τζόνσον, Τερέζα Μέι, είχε δηλώσει πως κανένας πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί μια τέτοια συμφωνία – όμως ο Τζόνσον φαίνεται ότι την αποδέχεται, τουλάχιστον με βάση τις χθεσινές διαρροές από τις Βρυξέλλες.

Αλλά αυτό δεν αρκεί. Προκειμένου η Ε.Ε. να συμφωνήσει, οι Βρυξέλλες χρειάζονται μια διαβεβαίωση ότι η νέα συμφωνία έχει πιθανότητες να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων, κάτι που δεν συνέβη με την προηγούμενη εκδοχή της. Ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας, Ντέιβιντ Ντέιβις, εκτίμησε χθες ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί, «γιατί οι βουλευτές ξέρουν ότι είναι η τελευταία ευκαιρία». Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο βορειοϊρλανδικό συντηρητικό κόμμα DUP, το οποίο έως τώρα απέκλειε κατηγορηματικά την εμφάνιση οποιουδήποτε είδους συνόρου στη θάλασσα της Ιρλανδίας.

Εξερχόμενη χθες από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη «κενά» και απαιτείται «δουλειά», χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο το κόμμα της να υπερψηφίσει τη συμφωνία. Εξάλλου, όλο και πιο σαφής γίνεται η συμμόρφωση των διαφωνούντων του Συντηρητικού Κόμματος, οι οποίοι, ένας προς έναν, συντάσσονται πίσω από τον Τζόνσον.

«Ο Τζόνσον κοίταξε την άβυσσο και αυτό που είδε δεν του άρεσε», σχολίασε το ινστιτούτο Eurointellige, εξηγώντας πως ο Βρετανός πρωθυπουργός εγκατέλειψε τις κραυγές περί «εξόδου χωρίς συμφωνία» και προσχώρησε, έστω και την τελευταία στιγμή, στο στρατόπεδο όσων προειδοποιούσαν ότι μια άτακτη έξοδος θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις εμπορικές σχέσεις της χώρας και για τις ισορροπίες στην Ιρλανδία.

Σε περίπτωση που προκύψει το περίγραμμα του κειμένου, μπορεί να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και να τεθεί σε ψήφιση στη βουλή το Σάββατο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Τζόνσον θα έχει παρακάμψει τον νόμο που τον υποχρεώνει να αναζητήσει παράταση του Brexit και ο οποίος σε αντίθετη περίπτωση θα ενεργοποιηθεί το Σάββατο.

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, επανέλαβε χθες το αίτημα για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας. Από το βήμα του συνεδρίου του Εθνικού Σκωτσέζικου Κόμματος, η Στέρτζον είπε ότι μετά τη διευθέτηση του βορειοϊρλανδικού ζητήματος, η Σκωτία θα είναι το μόνο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου που φεύγει από την Ε.Ε. χωρίς τη θέλησή του. Σε ένα μήνυμα με ξεκάθαρο αποδέκτη το Εργατικό Κόμμα, προσέθεσε ότι όσοι δεν έχουν την πρόθεση να στηρίξουν ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, «δεν χρειάζεται καν να μας πάρουν τηλέφωνο» για να ζητήσουν πιθανή κυβερνητική στήριξη του SNP.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή