Γαλλία: Ακροδεξιός απαίτησε από μουσουλμάνα να βγάλει τη μαντίλα της

Γαλλία: Ακροδεξιός απαίτησε από μουσουλμάνα να βγάλει τη μαντίλα της

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε ρατσιστική παρέμβαση ακροδεξιού δημοτικού συμβούλου στην κεντρική Γαλλία, ο οποίος απαίτησε από μουσουλμάνα να αφαιρέσει την ισλαμική μαντίλα της καθώς συνόδευε τα παιδιά της σε σχολική εκδρομή. Αιτιολογώντας την πράξη του, ο δημοτικός σύμβουλος Ζιλιέν Οντούλ, που ανήκει στο κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, είπε: «Στο όνομα των δημοκρατικών και κοσμικών αξιών μας, ζήτησα από την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να απαιτήσει την αφαίρεση της μαντίλας της κυρίας. Μετά τη δολοφονία τεσσάρων αστυνομικών μας στο Παρίσι, δεν μπορούμε να ανεχθούμε την πρόκληση αυτή».

Στην πρωτοβουλία του Οντούλ απάντησε χθες ο συντάκτης της έκθεσης για την ισλαμοφοβία στην Ευρώπη, Λεονάρ Φετρ: «Ο στιγματισμός των γυναικών που φορούν μαντίλα δεν είναι κάτι νέο στη Γαλλία. Πρώτα είχαμε την ψήφιση νόμων οι οποίοι περιορίζουν τις ελευθερίες των γυναικών αυτών (νόμος που απαγορεύει τη μαντίλα στα σχολεία και απαγόρευση του νικάμπ). Αμέσως μετά, πολιτικοί και δημοσιογράφοι άρχισαν να καταφέρονται εναντίον των γυναικών που φορούν τέτοιες ενδυμασίες, δημιουργώντας ατμόσφαιρα ποινικοποίησής τους».

Ευθύνες στον πρόεδρο Μακρόν επιρρίπτουν μέλη οργανώσεων υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης, λέγοντας ότι ο πρόεδρος και οι υπουργοί του είναι συνυπεύθυνοι για την ενίσχυση του αντιμουσουλμανικού κλίματος, βάζοντας συστηματικά στο στόχαστρό τους τη μουσουλμανική μειονότητα της χώρας.

Τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ κάλεσε τα σχολεία και τους συλλόγους γονέων να αποφεύγουν να φέρνουν μουσουλμάνες που φορούν μαντίλες σε σχολικές εκδρομές.

Πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης κατά της ισλαμοφοβίας διαπίστωσε ότι στη Γαλλία, το 2018, τα περιστατικά ισλαμοφοβικής συμπεριφοράς αυξήθηκαν κατά 52% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η έκθεση επισημαίνει ότι οι αντιμουσουλμανικές απόψεις είναι βαθιά ριζωμένες στη γαλλική κοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή