Πολιτικό το θέμα της Καταλωνίας, λέει ο Μπορέλ

Πολιτικό το θέμα της Καταλωνίας, λέει ο Μπορέλ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. O Ισπανός υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε χθες ότι το πολιτικό πρόβλημα στην Καταλωνία παραμένει, ανεξάρτητα από δικαστικές αποφάσεις. Η ανακοίνωση, τη Δευτέρα, της καταδικαστικής απόφασης εις βάρος Καταλανών αυτονομιστών πυροδότησε διαδηλώσεις, οι οποίες οδήγησαν σε ακύρωση 100 πτήσεων από το αεροδρόμιο Ελ Πρατ της Βαρκελώνης τη Δευτέρα και 45 πτήσεων χθες.

«Χθες, σήμερα και αύριο, παραμένει ένα πολιτικό πρόβλημα που χρειάζεται λύση», είπε ο σοσιαλιστής Μπορέλ. «Ο ρόλος των δικαστών δεν είναι να λύνουν πολιτικά προβλήματα». Στους επικεφαλής της αυτόνομης κυβέρνησης της Καταλωνίας, που το 2017 οργάνωσαν δημοψήφισμα για την απόσχιση της επαρχίας, επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από εννέα έως δεκατρία έτη. Οι ποινές ήταν πιο ήπιες από αυτές που είχε ζητήσει ο εισαγγελέας, αλλά προκλητικές για τους Καταλανούς αυτονομιστές, που μιλούν για πολιτικούς κρατουμένους.

Η απόφαση έφερε το ζήτημα της Καταλωνίας ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης, ενώ το προεκλογικό κλίμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου ενισχύει την πόλωση. Η προσέγγιση του Σοσιαλιστικού Κόμματος απέχει από εκείνη του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο, όσο βρισκόταν στην εξουσία, διαχειριζόταν το καταλανικό ζήτημα αποκλειστικά ως ζήτημα παραβίασης της συνταγματικής νομιμότητας. Το Λαϊκό Κόμμα πιέζεται για όλο και πιο άτεγκτες θέσεις στο ζήτημα αυτό από το ακροδεξιό Vox, το οποίο κέρδισε δημοφιλία μέσω της δίκης των αυτονομιστών, όπου εκπρόσωποί του συμμετείχαν ως κατήγοροι.

Στις χθεσινές διαδηλώσεις, που ήταν μικρότερες από εκείνες που ξέσπασαν τη Δευτέρα, αυτονομιστές απέκλεισαν οδικές αρτηρίες και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Στο αεροδρόμιο, οι χθεσινές ακυρώσεις υπήρξαν συνέπεια των προχθεσινών διαδηλώσεων, ενώ οι Αρχές προσδοκούν ότι σήμερα η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή