Το μπάσκετ… απομακρύνεται από το καλάθι

Το μπάσκετ… απομακρύνεται από το καλάθι

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια, πολλές ομάδες του ΝΒΑ πειραματίζονται με τη γραμμή των τεσσάρων πόντων για να εκμεταλλευτούν τους χώρους και να «ανοίξουν» το γήπεδο. Ασχέτως εάν ακόμη δεν έχει γίνει πραγματικότητα, η γραμμή του «τετράποντου» βοηθάει προπονητικά στις αποστάσεις των επιθέσεων, καθώς επίσης φέρνει και αλλαγές στην αμυντική λειτουργία. Οι Ντιτρόιτ Πίστονς ξεκίνησαν τη φετινή τους προετοιμασία με τη συγκεκριμένη γραμμή ζωγραφισμένη 1,5 μέτρο πίσω από τη γραμμή του τρίποντου (7,24). «Πολλές ομάδες σουτάρουν από τη συγκεκριμένη νοητή γραμμή, οπότε αμυντικά τη χρησιμοποιούμε ως σημείο αναφοράς. Επιθετικά, τη χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε περισσότερους χώρους», εξηγεί ο προπονητής της ομάδας, Ντουέιν Κέισι.

Οι Σίξερς, οι Μπακς, οι Χοκς, οι Νετς και οι Μάβερικς είναι μερικές από τις ομάδες που χρησιμοποιούν αυτή τη γραμμή εδώ και χρόνια στις προπονήσεις τους. Και ενώ οι Πίστονς δεν μετρούν τα σουτ που είναι εύστοχα πίσω από την γκρι αυτή γραμμή, ζητούν από τους παίκτες τους να σουτάρουν από τόσο μακριά. Στόχος είναι να δημιουργηθεί χώρος ώστε οι σουτέρ να εκτελούν με μεγαλύτερη άνεση, ενώ ταυτόχρονα δίνει περισσότερες επιλογές στους πλέι μέικερ.

Το συγκεκριμένο σύστημα βοηθάει και στην αμυντική λειτουργία της ομάδας. Πολλοί σταρ του ΝΒΑ, όπως ο Στεφ Κάρι και ο Ντάμιαν Λίλαρντ, πλέον έχουν εξοικειωθεί από τα εννέα μέτρα και ο Κέισι θέλει οι παίκτες του να μαρκάρουν μερικούς αντιπάλους τόσο μακριά από το καλάθι.

«Μόλις δεις τη γραμμή του τρίποντου, ξέρεις ότι βρίσκεσαι χαμηλά», εξηγεί ο γκαρντ Μπρους Μπράουν. Το μπάσκετ αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και η δημιουργία χώρου μοιάζει να είναι κομβική όσο ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή