Οι Ρώσοι άρχισαν περιπολίες μεταξύ Τούρκων και Σύρων

Οι Ρώσοι άρχισαν περιπολίες μεταξύ Τούρκων και Σύρων

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι Αμερικανοί αποσύρουν τους 1.000 στρατιώτες τους από τη βόρεια Συρία προς τα σύνορα με την Ιορδανία και το Ιράκ, η Ρωσία αναδεικνύεται σε αποφασιστικό παράγοντα των εξελίξεων, καθώς είναι η μόνη που μπορεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Οπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, «η ρωσική στρατιωτική αστυνομία διεξάγει περιπολίες στα βορειοδυτικά σύνορα της περιοχής γύρω από την πόλη Μανμπίτζ, κατά μήκος της γραμμής επαφής» μεταξύ των συριακών και των τουρκικών στρατευμάτων που βρίσκονται εκεί, ώστε να αποτρέψει την επαπειλούμενη σύγκρουση. Προηγουμένως, ήταν η Μόσχα εκείνη που πρώτη ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του συριακού κυβερνητικού στρατού μπήκαν στο Μανμπίτζ και ελέγχουν πλήρως την πόλη.

Από την πλευρά του, ο Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Πούτιν για το Συριακό, διεμήνυσε χθες ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει ανοικτή στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, ενδεχόμενο που, όπως είπε, ουδείς επιθυμεί. «Η ασφάλεια των τουρκοσυριακών συνόρων πρέπει να εξασφαλιστεί με την ανάπτυξη του κυβερνητικού συριακού στρατού κατά μήκος των συνόρων», τόνισε ο Λαβρέντιεφ, για να προσθέσει: «Ποτέ δεν υποστηρίξαμε την ιδέα ότι πρέπει να αναπτυχθούν τουρκικές δυνάμεις».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου αποκάλυψε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Δαμασκού και στην πολιτική ηγεσία των Κούρδων. Οι συνομιλίες διεξάγονται στη ρωσική στρατιωτική βάση της Χμεϊμίμ, αλλά ο Ρώσος αξιωματούχος δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες για το περιεχόμενό τους. Σε μια ένδειξη αυξανόμενων τριβών στις σχέσεις της Μόσχας με την Αγκυρα, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την τουρκική εισβολή και τόνισε ότι η Ρωσία δεν έδωσε ποτέ τη συγκατάθεσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή