Με απόδοση από 2,6% έως 2,9% το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Με απόδοση από 2,6% έως 2,9% το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εύρος απόδοσης μεταξύ 2,6% και 2,9% αναμένεται να κινηθεί το πρώτο πιστοποιημένο πράσινο ομόλογο που σχεδιάζει να εκδώσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τον δανεισμό της, μειώνοντας το σχετικό χρηματοπιστωτικό κόστος. Αρχής γενομένης από σήμερα και μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου, θα «τρέξει» η δημόσια προσφορά για την έκδοση του νέου ομολόγου, διάρκειας επτά ετών και ύψους μεταξύ 120 και 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό δελτίο, θα εκδοθούν 150.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία της καθεμιάς τα 1.000 ευρώ. Στόχος της εταιρείας είναι να διαθέσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει για να αποπληρώσει πλήρως τον βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό της ύψους 60 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το δάνειο που είχε λάβει το 2017 για την αποπληρωμή του τότε κοινού ομολογιακού δανείου. Επιπλέον, ποσό της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για να εξοφληθεί βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός που αξιοποιήθηκε για να αποπληρωθεί μέρος του τιμήματος που δόθηκε για την εξαγορά του αιολικού πάρκου Μπέαρκατ 1 στο Τέξας των ΗΠΑ. Επίσης, μέρος των κεφαλαίων αυτών θα δαπανηθεί για την κατασκευή 14 νέων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 218 MW. Το ομόλογο θα συμβάλει στη χρηματοδότηση των έργων αυτών με το ποσό των 86,6 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 250 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό και ίδια κεφάλαια.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες νέα επένδυση 150 εκατ. ευρώ στην Εύβοια, όπου κατασκευάζει εννέα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 121 MW. Το εν λόγω έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σταδιακά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020. Παράλληλα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εξασφάλισε, μέσω των πρόσφατων διαγωνισμών, επιπλέον έργα στην Κεντρική Ελλάδα, όπου θα αναπτυχθούν νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 96,6 MW, προϋπολογισμού άνω των 104 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η κατασκευή των αιολικών πάρκων αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, ενώ η ολοκλήρωσή τους είναι προγραμματισμένη για την περίοδο 2021-2022. Στις 18 Οκτωβρίου θα γνωστοποιηθεί η τελική απόδοση της τιμής διάθεσης και του επιτοκίου. Στις 22 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα, ενώ την ίδια ημέρα θα γίνει η πιστοποίηση της καταβολής των αντληθέντων κεφαλαίων και της έκδοσης του ομολογιακού δανείου, ενώ θα παραδοθούν και οι ομολογίες στους επενδυτές. Στις 23 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των ομολογιών. Συντονιστές, κύριοι ανάδοχοι και διαχειριστές του βιβλίου προσφορών είναι οι τράπεζες Πειραιώς και Αlpha Βank. Κύριοι ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς είναι οι Eurobank Ergasias και Εθνική Τράπεζα, ενώ ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς είναι η Optima Bank Α.Ε. και η Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ. Σύμβουλος έκδοσης είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή