Λεπτές ισορροπίες στη Σύνοδο Κορυφής

Λεπτές ισορροπίες στη Σύνοδο Κορυφής

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες για την προσύνοδο του ΕΛΚ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που αρχίζει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο οποίο αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν το Βrexit και η Τουρκία, υπό τη σκιά των εξελίξεων στη Συρία. Ο πρωθυπουργός καλείται να τηρήσει λεπτή ισορροπία, που θα απευθύνει αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία για τη συμπεριφορά της στην κυπριακή ΑΟΖ και ταυτόχρονα θα συνδέει την όποια αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης προς την Αγκυρα για το προσφυγικό με τη συμμόρφωσή της με το Διεθνές Δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο.

Η τακτική «μαστιγίου και καρότου» καθίσταται πιο δύσκολη υπό τη σκιά των εξελίξεων στη Συρία και το βαρύ κλίμα για την Τουρκία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο στηρίζει σθεναρά την αύξηση της  χρηματοδότησης προς την Αγκυρα για το προσφυγικό, αίτημα που συναντά την αντίδραση πολλών κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα δεν έχει κανένα λόγο να εμφανίζεται επισπεύδουσα. Πολύ περισσότερο, δεδομένου και του αιτήματος της Λευκωσίας να κλιμακωθούν οι κυρώσεις έναντι της Αγκυρας για τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση (στη συνέντευξή του στον ANT1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου) στην καταδίκη της τουρκικής εισβολής στη Συρία, ενώ σημείωσε ότι «η Ευρώπη συνολικά στη Σύνοδο θα παρέμβει δυναμικά για να στηρίξει την Κύπρο. Αυτό θα σημαίνει κλιμάκωση των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί».

Η χθεσινή αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ήταν επίσης χαρακτηριστική: «Οποιαδήποτε χρηματοδότηση προς την πλευρά της Τουρκίας, για την οποία κανείς με ανθρωπιστικά αισθήματα δεν είναι αντίθετος, θα πρέπει να συνδυάζεται με σαφείς ενέργειες της Τουρκίας που θα τερματίζουν την προκλητική της συμπεριφορά. Προς αυτό εργαζόμαστε μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες». Την ίδια ώρα, η τουρκική εισβολή στη Συρία περιπλέκει την εξίσωση και  –δεδομένης και της πρόσθεσης στην εξίσωση πιθανότητας νέων προσφυγικών ροών που μπορεί να πυροδοτήσουν οι εξελίξεις– το πρόβλημα ενδέχεται να αποκτά νέα, προσφυγική, και άρα ευρωπαϊκή διάσταση. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι κάποια κονδύλια αναμένεται να δοθούν στην Τουρκία, με τη μορφή χρηματοδότησης σε ΜΚΟ – θέση που υποστηρίζει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αλλαγή εκλογικού νόμου

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε (ANT1) ότι είναι ανοικτός σε συζήτηση για την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού και, υπονοώντας ότι είναι έτοιμος να υποχωρήσει στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση, «έδειξε» προς το ΚΚΕ. Επανέλαβε ότι επιδιώκει να εξαντλήσει την τετραετία και ότι δεν προτίθεται να συνδέσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με τη συνταγματική αναθεώρηση. Προειδοποίησε, ωστόσο, θέτοντας τους πάντες προ των ευθυνών τους, ότι, αν δεν βρεθούν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και, λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, θα είναι διπλές.

Μάλιστα, αναφερόμενος στον νέο εκλογικό νόμο, τόνισε ότι αυτός θα εξασφαλίζει την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα και ότι θα δίνει τη δυνατότητα σε ένα κόμμα που λαμβάνει 40% «να μπορεί να έχει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική παρουσία». Ο ίδιος έδειξε ότι θα επιδιώξει συναινέσεις, ωστόσο πάντα με αυτό το κριτήριο. «Το πώς μπορεί να δοθεί το μπόνους και υπό ποιες προϋποθέσεις και αν πρέπει να συνδέεται με το απόλυτο ποσοστό του κόμματος, όλα αυτά είμαι διατεθειμένος να τα συζητήσω. Δεν κάνω έκπτωση, όμως, στην κεντρική μου αρχή ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική για τη χώρα και ότι αυτός ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει», σημείωσε. Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι οι πολιτικές διαφορές δεν πρέπει να προσωποποιούνται και ότι έχει αποκατασταθεί δίαυλος μαζί του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή