Μπρανκούζι στις Βρυξέλλες

39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεωρείται ο δημοφιλέστερος γλύπτης του μοντερνισμού, ίσως γιατί κατάφερε να συνδυάσει με έναν εντελώς μοναδικό, προσωπικό τρόπο την πνευματικότητα με τον αισθησιασμό. Δούλεψε με τα «αρχαία» υλικά, όπως το μάρμαρο, αλλά και με σύγχρονα, όπως το μέταλλο, φτιάχνοντας έργα απαράμιλλης απλότητας, αγνοώντας την παραστατική γλυπτική και αναζητώντας την ουσία, όπως έλεγε, των πραγμάτων – αναδεικνύοντας, δηλαδή, κρυφές ιδιότητές τους που «ανακάλυπτε» με τη φαντασία του.

Στον ρουμανικής καταγωγής Κονσταντίν Μπρανκούζι (1876-1957), που έλεγε ότι «ένα βατράχι έχει πιο ωραίους όγκους από μια γυμνή γυναίκα», είναι αφιερωμένη η μεγάλη έκθεση του μουσείου Bozar, στις Βρυξέλλες, που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2020. Kαι είναι η πρώτη φορά που στις Βρυξέλλες παρουσιάζεται μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο έργο του, ενώ η τελευταία αναδρομική για τον Μπρανκούζι έγινε πριν από περίπου 25 χρόνια στο Παρίσι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή