Το Κονκλάβιο (16/10/19)

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νάρκες και αγκάθια

Αν η ιστορία δεν εξελισσόταν στο Λουξεμβούργο –δεύτερο πιο αποστειρωμένο περιβάλλον μετά το χειρουργικό με τόνους Betadine – και το χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων  της Ε.Ε. θα είχε περίπου τίτλο το «τώρα που βρήκαμε παπά, ας θάψουμε πέντε-έξι». Βέβαια, φοβάμαι ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για τους Γάλλους, αλλά και για τους της ομάδας Βίσεγκραντ. Μήλον της έριδος και πάλι η διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια και το μεγάλο ερώτημα της ζωής: αν πρέπει να αποσυνδεθούν οι ενταξιακές της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας και οι χώρες να πορευτούν στον –γεμάτο αγκάθια και νάρκες– ευρωπαϊκό τους δρόμο – όχι χέρι χέρι, αλλά η καθεμιά μόνη της.

Eπαθαν Ευρώπη

Κάπου εδώ η ιστορία αποκτά στοιχεία θρίλερ. Από τη μια οι Γάλλοι, οι Δανοί και οι Ολλανδοί –και όχι μόνο– που δεν θέλουν την αποσύνδεση των δύο χωρών –δεν θέλουν με τίποτα την Αλβανία, αλλά μην το πείτε πουθενά– και πληροφορούμαι ότι έθεσαν και ευρύτερα τους όρους με τους οποίους πρέπει να προχωρήσει η διεύρυνση. Στη συμβιβαστική πρόταση που κατέβηκε κάποια στιγμή να γίνει αποσύνδεση (decoupling) των δύο χωρών, αντέδρασαν οι Ιταλοί που θέλουν την Αλβανία εντός παιχνιδιού. Το καλύτερο σας το κράτησα για το τέλος. Μέσα στον κακό χαμό, εμφανίστηκαν και οι της ομάδας Βίσεγκραντ που ξαφνικά θυμήθηκαν ότι είναι καλό για τη σταθερότητα της Ε.Ε. να προχωρήσουν τώρα οι ενταξιακές των δύο χωρών.  Ομορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος. 

Oλοι στις Βρυξέλλες

Σημειώνω ότι μέχρι τέλους έμεινε στο Συμβούλιο –απ’ όπου πέρασε και ο Νίκος Δένδιας– ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο Βαρβιτσιώτης θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σήμερα, πάντως, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και την Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και ο Αλέξης Τσίπρας. Για να δούμε αν θα τον χαιρετήσει η Φώφη Γεννηματά.

Βενιζέλος για εκλογικό νόμο 

Δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί σε πιο κατάλληλη συγκυρία η συζήτηση που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών με τίτλο «Εκλογικό σύστημα και ψήφος των αποδήμων: Νομοθετικές και αναθεωρητικές δυνατότητες» αύριο το απόγευμα (στις 18.30) στο ξενοδοχείο King George. Και μάλιστα με ομιλητές όχι μόνο τον Βαγγέλη Βενιζέλο, αλλά  και τον Νίκο Αλιβιζάτο, τον Χαράλαμπο Ανθόπουλο, τον Θανάση Διαμαντόπουλο και τον Αντύπα Καρίπογλου. Τι θέλουν να πουν οι ποιητές; Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δηλώνει επισήμως και σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να συνδέσει τη συνταγματική αναθεώρηση με την αλλαγή του εκλογικού νόμου (λέγε με άρθρο 54), ωστόσο, τουλάχιστον, ο Βενιζέλος πληροφορούμαι ότι θα τοποθετηθεί γι’ αυτό, αλλά και για την ψήφο των αποδήμων, την οποία θεωρεί «εύκολη» νομικά. Μαθαίνω ότι θα μιλήσει και για το μπόνους της αναλογικότητας. Εξάλλου, οι παραλλαγές είναι… άπειρες. Το ζήτημα είναι αν θα συναινούσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε έναν πιο αναλογικό εκλογικό νόμο. Ε, προφανώς ο Βενιζέλος δεν το πιστεύει.

Αρχίζει το ματς 

Μένω στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς σήμερα κιόλας συνεδριάζει η Διακομματική Επιτροπή που θα συζητήσει τις περαιτέρω λεπτομέρειες της κυβερνητικής ρύθμισης προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος. Κάπως έτσι, το κατώφλι του υπουργείου Εσωτερικών για να συναντηθούν με τον Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Θοδωρή Λιβάνιο θα περάσουν σήμερα το μεσημέρι ο Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ), ο Κώστας Σκανδαλίδης (ΚΙΝΑΛ), ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ), ο Νίκος Πολίτης (Ελληνική Λύση) και η Φωτεινή Μπακαδήμα (ΜέΡΑ25). Ο Θεοδωρικάκος θα τους παρουσιάσει ένα πλαίσιο συμφωνίας στο οποίο θα μπορούσαν να βρεθούν συγκλίσεις. Για να δούμε.

Στο σπίτι του κρεμασμένου

Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο ή αν οφείλεται στο γεγονός ότι αμφότεροι ήταν και παραμένουν διπλωμάτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ή αν απλώς τα κόμματα της Βουλής έπαθαν ξαφνικά… συναίνεση. Αλλά η χθεσινή ενημέρωση της Βουλής για το προσφυγικό, την οποία έκαναν από κοινού ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, έγινε σε πολιτισμένο πλαίσιο και χωρίς παρατράγουδα. Και αναφέρομαι και στη συζήτηση και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν. Θυμίζω ότι σε ανάλογη ενημέρωση που είχε κάνει ο Αβραμόπουλος το 2017 είχε γίνει μακελειό ανάμεσα στα κόμματα. Χθες ούτε οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκαν να «σηκώνουν» το θέμα. Τουλάχιστον, όχι στη Βουλή. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή