Ζαν ντ’ Αρκ και Γκρέτα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε οι δραματικές εξελίξεις στη Συρία  διά πυρός Τουρκίας άμβλυναν στο αχόρταγο μέτωπο της επικαιρότητας την παγκόσμια ανησυχία για την προελαύνουσα κλιματική αλλαγή. Εμφανές ότι μοναδικό κίνητρο του μαζικού κινήματος είναι η παράδοση μιας κατά το δυνατόν πιο καθαρής (σωτήριας) περιβαλλοντικής σκυτάλης στους επόμενους δρομείς των αιώνων.  Η έφηβη Σουηδή Γκρέτα βρέθηκε στη μέση  άγριου μανιχαϊσμού. Από τη μια επιχειρήθηκε διαπόμπευσή της, χωρίς κανένα σεβασμό στην ηλικία της,  με οπλαρχηγούς ακτιβιστές της ειρωνείας και του κυνισμού από την άλλη  φιλοτεχνήθηκε μυθοποίησή της από εντυπωσιασμένους διανοούμενους και ακραία αισιόδοξους. Η ιστορία ήδη προλόγισε: Μια 16χρονη διχοτόμησε  τον κόσμο των μεγάλων, ως αγνό σύμβολο στη μια όχθη, ως ένα γραφικό αεικίνητο ον στην άλλη.

Αποδομητικές ή παραβολικές, πάντως αφοπλιστικά αυθαίρετες, οι σκιαμαχίες οπισθοδρόμησαν έως την Ιωάννα της  Λωρραίνης. Αυτή κι αν παρενέβη στην πολυαίμακτη κανονικότητα της εποχής. Μια Γαλλιδούλα, πιτσιρίκα σαν την Γκρέτα, οδήγησε τους χαμένους από χέρι συμπατριώτες της σε ανατρεπτικές νίκες στο πλαίσιο του Εκατονταετούς Πολέμου κατά των εισβολέων Αγγλων και των γηγενών άθλιων Βουργουνδών. H Ζαν ντ’ Αρκ έβλεπε ουρανοκατέβατα οράματα και την πίστευαν όλοι όσοι δεν έβλεπαν, οι θεολόγοι τα βρήκαν σκούρα στην τεκμηρίωση ή απόρριψη, ενώ πολέμαρχοι υποκλίθηκαν στη στρατιωτική ιδιοφυΐα της μικρής. Υστερα από πολλά η Ιωάννα βρέθηκε αιχμάλωτη των Αγγλων και σε μια δίκη παρωδία –από τις συγκλονιστικότερες της χιλιετίας– με αιχμή κατηγορητηρίου ότι φορούσε ανδρικά ρούχα (άλλες χριστιανικές εποχές) οδηγήθηκε στην πυρά, ετών 19, με  φόρεμα καθάρσεως. Αθωώθηκε ερήμην της στην αναψηλάφηση της δίκης, κατακτώντας αργότερα με το σπαθί της την αγιοσύνη. Εξακόσια χρόνια πριν, τότε που κομμένα κεφάλια έπεφταν στη γη βροχηδόν, μια έφηβη από το πουθενά έγινε ποιμένας μαχητών, ισχυρών και πιστών. Η ιστορία της πρέπει να διαβάζεται λεπτομερώς από παιδιά (12+) ύστερα από γονική συναίνεση.

Ακόμα και οι πιο ακραίοι των χλευαστών της δεν τόλμησαν να λασπολογήσουν ότι η Σουηδή ακτιβίστρια δρα μέσω οραμάτων, όπως η  Ζαν ντ’ Αρκ. Αρκούνται σε προφορικό ή γραπτό ανταρτοπόλεμο φθοράς της –που άκουσα υφίσταται– στοχεύοντας, με διευρυμένα χτυπήματα, στους ενήλικους υποστηρικτές της μικρής που πιστεύουν ότι ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος και με τη βοήθειά της. Το κλίμα μεταξύ των μεγάλων, επώνυμων, ανώνυμων και γενικώς, υπερθερμάνθηκε σε βαθμό τρόμου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή