Ψήφος Αποδήμων: Σχέδιο τεσσάρων σημείων για συμφωνία

Ψήφος Αποδήμων: Σχέδιο τεσσάρων σημείων για συμφωνία

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεαλιστικό εξακολουθεί να θεωρεί η κυβέρνηση το σενάριο συγκλίσεων και συναίνεσης που θα επιτρέψει την ψήφιση με τουλάχιστον 200 βουλευτές της ρύθμισης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μετά και τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής που συζήτησε, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των κομμάτων, τις επιμέρους πτυχές της κυβερνητικής ρύθμισης. Μάλιστα, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη και τελευταία τέτοια συνάντηση, αφού προηγουμένως ο Τάκης Θεοδωρικάκος αποστείλει στα κόμματα ένα πλαίσιο συμφωνίας τεσσάρων σημείων.

«Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίσθημα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί οι Ελληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίσουν από το εξωτερικό, αίτημα των ίδιων και των οργανώσεών τους επί δεκαετίες. Ο πρωθυπουργός ανταποκρίνεται και θέτουμε μόνο μία προϋπόθεση, την ισοτιμία της ψήφου», φέρεται να σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο υπουργός Εσωτερικών, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή είναι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, η οποία, πάντως, είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις «εφόσον υπάρχει διάθεση από όλο το πολιτικό σύστημα να πάμε σε μια κοινή λύση». Στη χθεσινή συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών φέρεται να ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει σε κάθε περίπτωση. Δηλαδή, αν υπάρξει συμφωνία, θα φέρει στη Βουλή το αποτέλεσμα αυτής. Διαφορετικά, θα κατεβάσει την αρχική της ρύθμιση.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, επικράτησε διάθεση συνεννόησης από όλους τους συμμετέχοντες, ωστόσο οι διαφωνίες παραμένουν (το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση βάζουν τους λιγότερους όρους). Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στα περί αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, καθώς ο εκπρόσωπός του Γιώργος Κατρούγκαλος επέμεινε ότι «στις δημοκρατίες το εκλογικό σώμα αλλάζει τις κυβερνήσεις και όχι οι κυβερνήσεις το εκλογικό σώμα». Πλήρης συναίνεση αυτή τη στιγμή για την επιστολική ψήφο δεν υπάρχει, καθώς το ΚΚΕ αντιδρά, ενώ ανοικτό παραμένει το ποιοι θα μπορούν να ψηφίζουν, καθώς το ΚΚΕ φέρεται επίσης να θέτει ως όρους οι εκλογείς να διαθέτουν ΑΦΜ, να έχουν κάποια φορολογική υποχρέωση στην Ελλάδα, ή να λείπουν μέχρι 30 χρόνια στο εξωτερικό ή και συνδυασμό όλων των παραπάνω (το ΜέΡΑ25 φέρεται να θέτει αντιστοίχως ως περιορισμό τα 9 χρόνια παραμονής στο εξωτερικό και να θέλει την επιστολική ψήφο).

Τα τέσσερα σημεία πάνω στα οποία το υπουργείο Εσωτερικών θα αποστείλει πρόταση αναμένοντας την τελική απάντηση των κομμάτων αφορούν τα εξής: α) η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να είναι ισότιμη με αυτήν του εσωτερικού και όποιοι ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό θα ψηφίζουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους θα προσμετρείται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. β) Η ψηφοφορία θα γίνεται στις πρεσβείες και στα προξενεία και στους τόπους που θα συμφωνηθούν (στο σημείο αυτό έχει γίνει έκκληση προς το ΚΚΕ, το οποίο διαφωνεί με την επιστολική ψήφο). γ) Ως βασικό σενάριο συζητείται να αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας από 12 σε 15, ώστε να υπάρχουν και υποψήφιοι εξωτερικού. δ) Οι περιορισμοί του εκλογικού σώματος (ποιοι και με ποιο κριτήριο/α θα ψηφίζουν).

Οι λεπτομέρειες μιας συναινετικής ρύθμισης και τα συνταγματικά προσκόμματα που μπορεί να προκύψουν είναι ο λόγος που παρών στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος νωρίτερα, εκπροσωπώντας την πλειοψηφία στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος, ζήτησε τη μετάθεση για αργότερα της συζήτησης για το άρθρο 54 του Συντάγματος που αφορά τον εκλογικό νόμο και ειδικά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς εφόσον οι αλλαγές βρίσκονται υπό συζήτηση στη διακομματική επιτροπή και εφόσον υπάρξει συμφωνία, οι αντίστοιχες διατάξεις θα πρέπει να προσαρμοστούν και να ενσωματωθούν στο υπό αναθεώρηση άρθρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή