Η Ρώμη αναζητεί 30 δισ. για χρηματοδότηση έργων

Η Ρώμη αναζητεί 30 δισ. για χρηματοδότηση έργων

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξαρτήτως των διχογνωμιών εντός των κόλπων της ιταλικής κυβέρνησης, επετεύχθη συμβιβασμός και ψηφίστηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε χθες στις Βρυξέλλες με κάποιες ώρες καθυστέρηση. Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση τόνισε ότι στο προσχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνεται η μη αύξηση του ΦΠΑ, όπως είχε αρχικώς σχεδιαστεί, η ελάφρυνση της φορολογίας για τους εργαζoμένους και πρόβλεψη για αυξημένες δημόσιες επενδύσεις. Η οικονομία της χώρας τελεί σε στασιμότητα και το δημόσιο χρέος διογκώνεται.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε έχει δεσμευθεί να προωθήσει έναν ήπια αναπτυξιακό προϋπολογισμό, ο οποίος θα οδηγήσει σε ελαφρά αύξηση του διαρθρωτικού ελλείμματος το 2020, ενώ τα επόμενα χρόνια θα έχει μείωση. Βέβαια, ο εν λόγω προϋπολογισμός θα απαιτήσει ιδιαίτερη ευελιξία από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να τον εγκρίνει και να επιτρέψει στη Ρώμη να χρηματοδοτήσει έργα ύψους 30 δισ. ευρώ, όταν έχει στα χέρια της μόνον 17 δισ. ευρώ, ακόμα και μετά τον συνυπολογισμό μείωσης σε δαπάνες και των μέτρων πάταξης της φοροαποφυγής.

Επιπλέον, πρέπει να τονισθεί ότι στο προσχέδιο γίνεται λόγος για κατάργηση του μη δημοφιλούς πάγιου τέλους που καταβάλλουν οι ασθενείς στην Ιταλία. Εάν ισχύσει αυτό, θα σημαίνει πως το δημόσιο σύστημα υγείας θα χρειασθεί επιπλέον κονδύλια. Τέλος, αναφέρεται ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης του δημοσίου δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό, δεδομένου ότι το χρέος της Ιταλίας φθάνει στο 138% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου – δηλαδή παραμένει σε επίπεδα δυσθεώρητα, εάν σκεφθεί κανείς το ρεκόρ του 138,8% του ΑΕΠ, που είχε φθάσει το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή