Πιέσεις στο τουρκικό χρηματιστήριο μετά την αγωγή των ΗΠΑ κατά της Halkbank

Πιέσεις στο τουρκικό χρηματιστήριο μετά την αγωγή των ΗΠΑ κατά της Halkbank

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενική υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη προκάλεσε χθες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης η αγωγή που υπέβαλε η Ουάσιγκτον κατά μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, της Halk Bankasi ή Halkbank, την οποία κατηγορεί από πέρυσι ότι παραβίασε το εμπάργκο κατά της Τεχεράνης. Συγκεκριμένα, την κατηγορεί ότι μεσολάβησε προς όφελος της Τεχεράνης διευκολύνοντας την πώληση ιρανικού πετρελαίου, ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου κατατέθηκαν σε δικούς της λογαριασμούς και ότι στη συνέχεια η τράπεζα μετήλθε διάφορους μηχανισμούς με τους οποίους παρέκαμψε τις κυρώσεις για να θέσει στη διάθεση των ιρανικών αρχών 20 δισ. δολάρια. Την κατηγορεί επίσης πως διευκόλυνε την αγορά τροφίμων και φαρμάκων από Ιρανούς πελάτες της. Παράλληλα, όμως, διευρύνει αυτή τη φορά τις κατηγορίες της και καταγγέλλει την τουρκική  τράπεζα για απάτη και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η αγωγή συμπίπτει χρονικά με την άφιξη του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς στην Τουρκία, και αναμένεται να οξύνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο συμμάχων. Επεται, άλλωστε, των μάλλον ήπιων  οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ αντιδρώντας στην τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και οι οποίες αφορούν τρία υπουργεία της κυβέρνησης Ερντογάν και τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα. Ετσι ο δείκτης που παρακολουθεί τις τουρκικές τράπεζες υποχώρησε κατά 4,1% από την αρχή της συνεδρίασης, με τη Halkbank να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση χάνοντας το 7,4% της αξίας της. Στη διάρκεια της συνεδρίασης περιόρισε τις απώλειες στο 5,6%.

Στο μεταξύ, όμως, οι κραδασμοί στον τραπεζικό κλάδο και στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ήταν τόσο ισχυροί, ώστε εξώθησαν τις ρυθμιστικές αρχές να απαγορεύσουν, «προσωρινά» όπως ανακοίνωσαν, τις ανοικτές πωλήσεις (σορτάρισμα) των μετοχών της επίμαχης τράπεζας και άλλων έξι μεγάλων τραπεζών της χώρας. Δεν διευκρίνισαν για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει η απαγόρευση, που τέθηκε, πάντως, άμεσα σε ισχύ. Σχολιάζοντας την απόφαση των τουρκικών ρυθμιστικών αρχών, ο Τζούλιαν Ρίμερ, διαπραγματευτής στην Investec Bank του Λονδίνου, προέβλεψε πως «μπορεί να προκαλέσει κύμα ανεπιθύμητων συνεπειών». Οπως διευκρίνισε, με την παρέμβαση αυτή «καθίσταται πάρα πολύ δύσκολη η πώληση τραπεζικών μετοχών ενώ μπορεί και να προκαλέσει πιέσεις στις μετοχές άλλων εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης».

Η μετοχή της Halkbank έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 27% από την αρχή του έτους, ενώ για δεύτερη στη σειρά χρονιά συνεχίζει την πτωτική της πορεία. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο δείκτης που παρακολουθεί τις 13 μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας έχει καταγράψει συνολικά κέρδη 8,5%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή