Γερμανία: Αλλάζουν στάση οι υπέρμαχοι τη λιτότητας

Γερμανία: Αλλάζουν στάση οι υπέρμαχοι τη λιτότητας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέλη των Χριστιανοδημοκρατών, του κόμματος της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, κατά παράδοση επικρίνουν την υιοθέτηση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής. Σήμερα, όμως, φαίνεται πως σιγά σιγά μαλακώνουν τη στάση τους όσο επιδεινώνονται οι συνθήκες στη γερμανική οικονομία, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

Μέχρι πρότινος, μέλη του Κοινοβουλίου που ανήκουν στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) αντιστέκονται σε προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για τη λήψη μέτρων στήριξης εξαιτίας ενός απαισιόδοξου οικονομικού περιβάλλοντος που έχει δημιουργηθεί κυρίως από την εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας. Πληροφορίες, όμως, θέλουν ακόμη και τους υπέρμαχους της δημοσιονομικής λιτότητας να παρεκκλίνουν σήμερα από τη μακροχρόνια δέσμευσή τους για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την επιδείνωση της γερμανικής οικονομίας που είναι η ισχυρότερη στην Ευρωζώνη.

Η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία υποχώρησε κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου και προβλέπεται πως εισήλθε σε ύφεση το γ΄ τρίμηνο, καθώς οι εξαγωγές της έχουν εξασθενίσει λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας. Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το Brexit, δηλαδή για τις συνθήκες αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., μπορεί να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τη γερμανική οικονομία. Η Αγκελα Μέρκελ έχει αφήσει αιχμές για την υιοθέτηση μέτρων στήριξης. Αφενός επιμένει πως η νέα γενιά δεν θα πρέπει να κληρονομήσει ένα μεγάλο χρέος· αφετέρου, την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε πως δεν θα πρέπει οι Γερμανοί να προσκολλώνται σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό  – προτεραιότητα είναι, μεταξύ άλλων, να επενδύει κανείς στο μέλλον. Μόλις αυτήν την εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στη Γερμανία, προβλέποντας ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας κατά μόνον 0,5% μέσα στο 2019. Επανέλαβε, επίσης, τη σύστασή του για την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων στήριξης.

Σε μια περίοδο που το κόστος δανεισμού είναι χαμηλό και το περιβάλλον στην παγκόσμια οικονομία απαισιόδοξο, το υπουργείο Οικονομικών, υπό την αιγίδα του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Ολαφ Σολτς, ήδη απομακρύνεται από το δόγμα της αυστηρής δημοσιονομικής διαχείρισης που επικρατούσε επί σειρά δεκαετιών. Η κυβέρνηση ήδη εξετάζει σειρά επιλογών για την αύξηση των δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και τη μείωση των φόρων. Τον Αύγουστο, ο Σολτς άφησε να εννοηθεί πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δαπανήσει επιπλέον 50 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή