Βρετανία: Η επιβράδυνση ξεκίνησε

Βρετανία: Η επιβράδυνση ξεκίνησε

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Βρετανίας είναι 2,9% μικρότερη σε μέγεθος σήμερα σε σύγκριση με ό,τι θα ήταν εάν οι πολίτες της δεν είχαν ψηφίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων (CER). Οι εκτιμήσεις αυτές αφορούν τις ζημίες του Brexit μέχρι τη λήξη του δευτέρου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Ακολουθώντας το μοντέλο του CER, φαίνεται ότι το μεγαλύτερο θύμα είναι οι εταιρικές επενδύσεις, ενώ η αποδυναμωμένη στερλίνα δεν απέφερε τα υψηλά κέρδη από τις εξαγωγές που ορισμένοι υπέρμαχοι της εξόδου από την Ε.Ε. προσδοκούσαν.

Βασικός στοιχείο της ανάλυσης για το κόστος του Brexit είναι να αντιπαραβάλει τα επίσημα στοιχεία με ένα μοντέλο που δείχνει πώς θα λειτουργούσε η οικονομία εάν είχε αποφασισθεί η χώρα να παραμείνει εντός Ε.Ε.  Η απόκλιση της βρετανικής οικονομίας άρχισε να διακρίνεται το 2017 και στις αρχές του 2018. Τότε, ο αναπτυξιακός ρυθμός στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες επιταχυνόταν και το ίδιο θα συνέβαινε και στη Βρετανία σε μια συνηθισμένη περίοδο. Στα τέλη του 2018 και στο πρώτο τρίμηνο του 2019, η ανάπτυξη στη ίδια τη χώρα και στη χώρα-μοντέλο ήταν παρόμοια. Ομως, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019 η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,2%, ενώ στη χώρα-μοντέλο ενισχύθηκε 0,7%. Στο πεδίο των επενδύσεων των επιχειρήσεων σε κεφαλαιακά αγαθά, κτίρια, λογισμικό και άλλα περιουσιακά στοιχεία, στη χώρα-μοντέλο αυτές αυξήθηκαν 9,9% και στην πραγματική Βρετανία μόλις κατά 2% τα τελευταία τρία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή