Ταραχές με 125 τραυματίες στη Βαρκελώνη

Ταραχές με 125 τραυματίες στη Βαρκελώνη

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε χθες ότι «κανένα σενάριο δεν αποκλείεται» για την Καταλωνία, μετά μια νύχτα ταραχών στο κέντρο της Βαρκελώνης. Η καταδίκη του πρώην αντιπροέδρου της Καταλωνίας, Οριόλ Τζουνκέρας, και άλλων αυτονομιστών, από το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας, έχει πυροδοτήσει διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια, τα οποία τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη οδήγησαν στον τραυματισμό 125 ατόμων.

Ο Σάντσεθ ζήτησε από τους επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, και των κομμάτων Ciudadanos και Podemos, Αλμπέρ Ριβέρα και Πάμπλο Ιγκλέσιας αντίστοιχα, να επιδείξουν εθνική ομοψυχία και να αποφύγουν την πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος, ενώ στη συνομιλία του με τον Κασάδο σημείωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα για τον χειρισμό της κατάστασης παραμένουν ανοικτά. Παρότι, όμως, πιέζεται από τα δεξιά κόμματα για πιο σκληρά μέτρα, η ισπανική κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν θεωρεί ότι συντρέχει λόγος ούτε για ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, που αναστέλλει την καταλανική αυτονομία, ούτε για ανάληψη του ελέγχου των αστυνομικών δυνάμεων της Καταλωνίας από τις ισπανικές αστυνομικές δυνάμεις.

Στις ταραχές της Δευτέρας και της Τρίτης, Καταλανοί αστυνομικοί επιχείρησαν από κοινού με την ισπανική αστυνομία, σε αντιδιαστολή με τη στάση τους στα γεγονότα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου 2017. Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλωνίας, Κιμ Τορά, έλαβε χθες μέρος σε μία από τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν ακτινωτά από διάφορες πόλεις της Καταλωνίας και θα φθάσουν αύριο στη Βαρκελώνη, μπλοκάροντας μεγάλους αυτοκινητοδρόμους. Παράλληλα, ο Τορά καταδίκασε τις βίαιες ομάδες σημειώνοντας ότι «η βία δεν μας χαρακτηρίζει και δεν θα μας χαρακτηρίσει ποτέ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή