Σύλληψη εξόριστου ακτιβιστή από τους Φρουρούς του Ιράν

Σύλληψη εξόριστου ακτιβιστή από τους Φρουρούς του Ιράν

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Τον εξόριστο δημοσιογράφο και ακτιβιστή Ρουχολάχ Ζαμ ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν. Σε χθεσινή τους ανακοίνωση, οι Φρουροί αναφέρουν ότι ο Ζαμ «καθοδηγήθηκε να εισχωρήσει στη χώρα» στο πλαίσιο «περίπλοκης επιχείρησης κατασκοπείας». Ο Ζαμ ζούσε στο Παρίσι, ενώ η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι ο Ζαμ απολαμβάνει καθεστώτος πολιτικού πρόσφυγα στη Γαλλία.

Ο 46χρονος συλληφθείς είναι γιος του μεταρρυθμιστή κληρικού Μοχαμέντ Αλί Ζαμ. Ο Ζαμ ήταν διαχειριστής της δημοφιλούς αντικαθεστωτικής ιστοσελίδας Amadnews, την οποία η κυβέρνηση της Τεχεράνης θεωρεί υπεύθυνη για τις διαδηλώσεις του 2017-18 σε ολόκληρο το Ιράν. Το ειδησεογραφικό δίκτυο του Ζαμ διαθέτει 1,4 εκατομμύριο συνδρομητές στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, προβάλλοντας βίντεο διαδηλώσεων και αποκαλύψεις διαφθοράς Ιρανών κυβερνητικών αξιωματούχων. Τη σύλληψη του Ζαμ χαιρέτισε η κρατική τηλεόραση του Ιράν, λέγοντας πως «αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους και καινοτόμες τακτικές, οι Φρουροί πέτυχαν να συλλάβουν τον Ζαμ» και χαρακτηρίζοντάς τη «νίκη επί των δυτικών υπηρεσιών κατασκοπείας». Οι Φρουροί της Επανάστασης θεωρούν ότι ο Ζαμ ενεργεί «υπό την καθοδήγηση» και την προστασία των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Τον παρακολουθούσαν

Το ειδησεογραφικό δίκτυο του Ζαμ βρισκόταν εδώ και καιρό στο στόχαστρο των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο ίδιος είχε φυλακιστεί μετά την αμφίρροπη προεδρική εκλογική αναμέτρηση του 2009, ενώ εγκατέλειψε τη χώρα αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, για να καταφύγει στη Γαλλία. Τον περασμένο Μάρτιο, ντοκιμαντέρ της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης αποκάλυπτε ότι τις δημοσιογραφικές δραστηριότητές του παρακολουθούσαν οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες. Το ειδησεογραφικό δίκτυο του Ζαμ απέκτησε μεγάλη απήχηση μεταξύ του ιρανικού κοινού κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2017-18.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή