Στροφή προς… βορρά από Τόκιο και ΔΟΕ για μαραθώνιο, βάδην

Στροφή προς… βορρά από Τόκιο και ΔΟΕ για μαραθώνιο, βάδην

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πόλη όπου διεξήχθησαν Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, το Σαπόρο, θα διεξαχθούν ο μαραθώνιος και το βάδην των θερινών Ολυμπιακών του 2020. Οι υψηλές θερινές θερμοκρασίες του Τόκιο υποχρέωσαν την Οργανωτική Επιτροπή και τη ΔΟΕ να… μετακομίσουν τη διεξαγωγή των δύο αγωνισμάτων στην πρωτεύουσα της νήσου Χοκάιντο.

Το Σαπόρο βρίσκεται βορειότερα του Τόκιο και οι θερμοκρασίες την περίοδο των Αγώνων συνήθως είναι κατά πέντε έως έξι βαθμούς χαμηλότερες. Πρόκειται για μία μοντέρνα πόλη, σχεδιασμένη με αμερικανικά πρότυπα, με μετρό και πολλά πανεπιστήμια. Το 1972 διεξήχθησαν εκεί οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. «Η υγεία των αθλητών αποτελεί βασική προϋπόθεση. Η απόφαση για την αλλαγή του τόπου διεξαγωγής των μαραθωνίων και του βάδην δείχνουν πόσο σοβαρά εκλαμβάνουμε τις υποδείξεις των αθλητών», δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ.

Εφέτος τον Ιούλιο περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στο Τόκιο, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, και αυτό προκάλεσε ανησυχία στα μέλη της ΔΟΕ. Το δεύτερο και καθοριστικό… καμπανάκι χτύπησε κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ντόχα όταν, σχεδόν, οι μισοί δρομείς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν γιατί η ζέστη και η υγρασία καθιστούσαν την προσπάθεια απαγορευτική.

Την απόφαση της ΔΟΕ στηρίζει και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου Σεμπάστιαν Κόου: «Συνεργαζόμαστε με τη ΔΟΕ και τους διοργανωτές ώστε να διοργανωθούν όσο καλύτερα γίνεται οι Αγώνες», υπογράμμισε ο παλαιός ολυμπιονίκης.

Στο μεταξύ, με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται στο Τόκιο οι εργασίες για την ολοκλήρωση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Μέχρι και τον Μάρτιο του 2020 αναμένεται να είναι έτοιμα τα γήπεδα του τένις. Το κεντρικό γήπεδο θα έχει χωρητικότητα 10.000 θέσεων και η οροφή θα μπορεί να κλείσει προκειμένου να προστατευθούν οι θεατές και οι παίκτες από τις υψηλές θερμοκρασίες. Την άνοιξη έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση όπου θα διεξαχθούν τα αθλήματα της κολύμβησης. Το «Aquatics Center» άρχισε να κατασκευάζεται τον Απρίλιο του 2017. Εργοτάξιο θυμίζει ακόμα και το «Υοgogi» όπου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες του χάντμπολ και αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή