Το Βερολίνο ανοίγει την πόρτα των δικτύων 5G στη Huawei

Το Βερολίνο ανοίγει την πόρτα των δικτύων 5G στη Huawei

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις τριβές με την Ουάσιγκτον, τα πράγματα εξελίσσονται επί του παρόντος θετικά για τη Huawei. Τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 24% το εννεάμηνο του 2019 χάρη στις υψηλές πωλήσεις έξυπνων τηλεφώνων. Επιπλέον, η Γερμανία θα της επιτρέψει να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για τα δίκτυα κινητής πέμπτης γενιάς (5G). Μια τέτοια πρωτοβουλία από το Βερολίνο είναι μεγάλο πλήγμα για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ασκεί πιέσεις στους συμμάχους των ΗΠΑ να αποκλείσουν τη Huawei από κάθε εργολαβία που αφορά την κατασκευή δικτύων κινητής 5G, όπως αναφέρει το CNBC.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει τη Huawei ότι κατασκοπεύει προς όφελος του Πεκίνου και έλαβε μια σειρά μέτρων εις βάρος του κινεζικού κολοσσού, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών σε αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες να τον προμηθεύουν με εξαρτήματα και λογισμικά συστήματα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή και τη λειτουργία κινητών τηλεφώνων. Παρ’ όλα αυτά, στο εννεάμηνο δημοσίευσε έσοδα 610,8 δισ. γουάν ή 86,1 δισ. δολαρίων, αντανακλώντας άνοδο 24% από πέρυσι. Μεγάλο πλήγμα για τη Huawei υπήρξε, μεταξύ άλλων, η απόφαση της Google να πάψει να ανανεώνει τις εφαρμογές του λογισμικού συστήματος Android και να παρέχει πρόσβαση σε εφαρμογές όπως είναι το Gmail και το Google Maps στα νεότερα μοντέλα της.

Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της Huawei αποδίδονται κυρίως στον κυρίαρχο ρόλο που παίζει εντός Κίνας, το τεράστιο μέγεθος της οποίας της δίνει τη δυνατότητα να υπερκαλύπτει τα όποια κενά από τη μείωση των πωλήσεων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο κινεζικός κολοσσός σκοπεύει να ελέγχει το ήμισυ της αγοράς των έξυπνων κινητών τηλεφώνων στην Κίνα μέχρι τα τέλη του έτους.

Η ίδια η Huawei, ωστόσο, έχει υπολογίσει πως οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ στις εξαγωγές των Αμερικανών προμηθευτών της, μαζί με τον αποκλεισμό της από την αγορά των ΗΠΑ, θα οδηγήσουν σε ετήσια πτώση των λιανικών πωλήσεων κατά 10 δισ. δολάρια. Απλά οι επιπτώσεις των σκληρών μέτρων που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον εις βάρος της Huawei φαίνεται πως δεν έχουν ακόμη επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματά της, αναφέρουν ορισμένοι αναλυτές στο πρακτορείο Bloomberg. 

Πάντως, η πρόθεση της Γερμανίας να επιτρέψει στη Huawei τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς προκαλεί πρόβλημα στην αμερικανική κυβέρνηση. Οπως τονίζει η Huawei σε ανακοίνωσή της, «η πολιτικοποίηση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου θα αναχαιτίσει την τεχνολογική εξέλιξη και την κοινωνική πρόοδο, χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο για να διευθετηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες στην ασφάλεια». Η Βρετανία και η Γαλλία δεν έχουν λάβει ξεκάθαρη θέση για το εάν θα επιτρέψουν στη Huawei να συμμετάσχει σε δημοπρασία 5G.

Η υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Βρετανίας, Νίκι Μόργκαν, είχε δηλώσει τον Αύγουστο στο BBC πως ήλπιζε πως θα ληφθεί μια απόφαση για τη Huawei μέχρι και το φθινόπωρο. Σε παγκόσμια κλίμακα, η κινεζική εταιρεία έχει αναλάβει πάνω από 60 εργολαβίες για την κατασκευή δικτύων πέμπτης γενιάς. Παρ’ όλα αυτά, η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι της ανατεθεί η κατασκευή δικτύων 5G από το Πεκίνο. Ομως, υπάρχουν κρατικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών που θα τα κατασκευάσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή