Εθνική: Τόλμησε και πέτυχε ο Ολλανδός

Εθνική: Τόλμησε και πέτυχε ο Ολλανδός

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χαμόγελο επέστρεψε στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Η νίκη επί της Βοσνίας μπορεί να μη μας στέλνει στα τελικά του Euro, πανηγυρίστηκε όμως σαν τέτοια από τους παίκτες και τον Τζον Φαν’τ Σιπ, μετά το τέλος του αγώνα, την Τρίτη το βράδυ μεταξύ… συγγενών και φίλων στο ΟΑΚΑ. Ηταν μια επικράτηση γοήτρου και νέας αρχής. Παράλληλα, ήταν μια δικαίωση για τον Ολλανδό τεχνικό, γιατί τόλμησε και –σε πρώτη φάση– πέτυχε.

Με τις ελπίδες πρόκρισης στην τελική φάση να έχουν χαθεί εδώ και καιρό, ο Τζον Φαν’τ Σιπ είχε μπροστά του μια μοναδική ευκαιρία: Να κάνει την επανεκκίνηση που κανείς από τους προκατόχους του δεν ήθελε, αλλά και να ήθελε δεν τολμούσε. Είναι νωρίς ακόμη για να ειπωθεί αν ο ομοσπονδιακός τεχνικός έβαλε το μαχαίρι βαθιά μέχρι το κόκαλο, αλλά τουλάχιστον προσπάθησε να αποβάλει από την ομάδα εκείνα τα στοιχεία που, κατά τη γνώμη του, την κρατούσαν στον πάτο.

Τα νέα παιδιά που κάλεσε, σε σχέση με εκείνους που άφησε έξω, σίγουρα δεν έχουν τα βαριά ονόματα, ούτε την απαραίτητη εμπειρία, όπως ο Μανωλάς ή ο Παπασταθόπουλος. Αυτό είναι κάτι που ο Ολλανδός θα το βρει μπροστά του, όταν η Εθνική θα δώσει και πάλι αγώνες που θα κρίνουν προκρίσεις κι εκεί θα πρέπει να πάρει ξανά δύσκολες αποφάσεις.

Ομως, στην παρούσα φάση, από την Εθνική έλειπε το πιο βασικό συστατικό της επιτυχίας: η διάθεση για ποδόσφαιρο. Η ανάγκη από τους «νέους», όπως ο Παυλίδης ή ο Χατζηδιάκος, να ακουστεί και το δικό τους όνομα. Οπως και η ανάγκη από παιδιά που παίζουν στις ομάδες τους βασικοί, όπως ο Μπακασέτας (που έπαιξε για πρώτη φορά στη φυσική του θέση), ή οι Λημνιός και Γιαννούλης και διεκδικήσουν τη θέση τους και στην Εθνική.

Ολα αυτά μαζί αποτέλεσαν για τον Φαν’τ Σιπ το μείγμα που ήθελε για να δημιουργήσει μια ομάδα όπως ακριβώς τη φανταζόταν. Να παίξει ποδόσφαιρο και όχι να μην αφήσει τον αντίπαλο να παίξει. Ο Ολλανδός ρίσκαρε και δικαιώθηκε.

Βέβαια, ένα και μόνο παιχνίδι δεν μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για το μέλλον. Ομως μπορεί να γίνει το θεμέλιο για την ανασύνταξη που αναζητεί εδώ και χρόνια η εθνική μας ομάδα.

Από κει και πέρα, όσον αφορά τους υπόλοιπους ομίλους και με δύο αγωνιστικές να παραμένουν μέχρι το τέλος των προκριματικών, το τοπίο δείχνει να ξεδιαλύνει.

Από τον πρώτο όμιλο η Αγγλία περιμένει τη μαθηματική επικύρωση της πρόκρισής της, ενώ η Τσεχία έχει τον πρώτο λόγο απέναντι στο τρίτο Κόσοβο. Στο 2ο όμιλο, η Ουκρανία έχει περάσει και μαθηματικά, ενώ η Πορτογαλία είναι το φαβορί για τη 2η, απέναντι στη Σερβία που κυνηγά την έκπληξη.

Στο 3ο όμιλο, Γερμανία και Ολλανδία έχουν εξασφαλίσει τα εισιτήρια και περιμένουν και την τυπική επικύρωση, ενώ στον 4ο γίνεται μάχη μεταξύ τριών ομάδων.

Ιρλανδία, Δανία και Ελβετία θα δώσουν μάχη μέχρι το τέλος για τις δύο θέσεις. Στον 5ο, η Κροατία δύσκολα θα χάσει την πρώτη θέση, ενώ η Ουγγαρία έχει το πάνω χέρι σε σχέση με την 3η Σλοβακία που την επόμενη αγωνιστική πάει στην Κροατία.

Στο 6ο γκρουπ, η Ισπανία έχει περάσει και μαθηματικά, ενώ την ερχόμενη αγωνιστική Σουηδία και Ρουμανία θα παίξουν για τη 2η θέση. Στο 7ο, Πολωνία και Αυστρία έχουν προκριθεί, η πρώτη μάλιστα και μαθηματικά, ενώ το ίδιο ισχύει για τη Γαλλία και την Τουρκία στο 8ο.

Τέλος, στο 9ο, Βέλγιο και Ρωσία έχουν πάρει το εισιτήριο, όπως και η Ιταλία, αλλά και η Φινλανδία από τον δικό μας όμιλο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή