Τρομάζουν το ΔΝΤ εταιρικά ομόλογα ύψους 19 τρισ. δολαρίων

Τρομάζουν το ΔΝΤ εταιρικά ομόλογα ύψους 19 τρισ. δολαρίων

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένους κινδύνους για την αγορά εταιρικών ομολόγων, καθώς κυριαρχεί εφησυχασμός μεταξύ των επενδυτών που παράλληλα κυνηγούν υψηλότερες αποδόσεις επενδύοντας σε περιουσιακά στοιχεία με όλο και μεγαλύτερο ρίσκο, διαβλέπει το ΔΝΤ στην Εκθεση για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που δημοσιεύθηκε χθες. Προειδοποιεί πως σε περίπτωση σημαντικής ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας, εταιρείες δεν θα μπορούν να καλύψουν μέσω των κερδών τους το κόστος εξυπηρέτησης εταιρικών ομολόγων συνολικού ύψους 19 τρισ. δολαρίων.

Κατά το ΔΝΤ, οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών  ανά την υφήλιο να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού ώστε να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμες απειλές, όπως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση που επικρατεί στις αγορές εταιρικών ομολόγων, οδηγώντας σε ανησυχητικό επίπεδο εταιρικό χρέος με κακή πιστοληπτική αξιολόγηση. «Ενώ οι πιο χαλαρές συνθήκες χρηματοδότησης έχουν υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και έχουν συμβάλει στον περιορισμό απειλών για την ανάπτυξη… βραχυπρόθεσμα, έχουν ενθαρρύνει επίσης την ανάληψη υψηλότερου ρίσκου», αναφέρεται στην έκθεση του Ταμείου.

Μεγάλη απειλή

Στην περίπτωση που προκύψει ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας με τη μισή ένταση από αυτή που είχε προκαλέσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, τότε το 40% όλων των εταιρικών ομολόγων στις μεγάλες οικονομίες, ύψους 19 τρισ. δολαρίων, θα θεωρείται απειλούμενο. Σύμφωνα με τον ορισμό του ΔΝΤ, οι εταιρείες που έχουν εκδώσει αυτά τα ομόλογα δεν θα έχουν αρκετά κέρδη ώστε να καλύψουν το κόστος εξυπηρέτησής τους. «Η αναζήτηση απόδοσης σε περιβάλλον παρατεταμένα χαμηλών επιτοκίων δανεισμού έχει οδηγήσει σε αύξηση της αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων με ρίσκο ανά την υφήλιο, αυξάνοντας την πιθανότητα έντονων και απότομων προσαρμογών των χρηματοπιστωτικών συνθηκών», αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ. «Υπάρχουν αρκετές αδύναμες μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες που είναι ακόμη σε θέση να αναχρηματοδοτούν τα ομόλογά τους και να εξακολουθούν να συσσωρεύουν χρέος χάρη στα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού», εξήγησε στην Ουάσιγκτον η Αννα Ιλίνα, από το τμήμα Νομισματικής Πολιτικής και Αγορών Κεφαλαίου του ΔΝΤ. «Η ανησυχία είναι πως σε μια οικονομική ύφεση αυτές οι εταιρείες ενδεχομένως θα υποστούν πίεση και ενδεχομένως να δυσκολευτούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Θα πρέπει να προχωρήσουν σε απομόχλευση (σ.σ. να μειώσουν το χρέος τους) και όταν το πράττουν αυτό μειώνουν τις επενδύσεις τους και τις προσλήψεις και αυτό επιδεινώνει την ύφεση», προσέθεσε η κ. Ιλίνα. Την Τρίτη το ΔΝΤ είχε αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, προβλέποντας ότι αυτή θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 3% το 2019, δηλαδή τον χαμηλότερο από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μία δεκαετία.

Προειδοποίηση

Παράλληλα, το Ταμείο προειδοποίησε χθες πως οι επενδυτές είναι ενδεχομένως «υπερβολικά εφησυχασμένοι» σχετικά με απειλητικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να προκύψουν, καθώς βρισκόμαστε πλέον στα τελευταία στάδια του οικονομικού κύκλου. Σημαντικά γεωπολιτικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης. Αλλά και στις αναδυόμενες οικονομίες είναι ανησυχητική η κατάσταση με το εταιρικό χρέος. Το εξωτερικό χρέος (σ.σ. δάνεια που έχουν χορηγηθεί από αλλοδαπούς πιστωτές) ισοδυναμεί πλέον με το 160% των εξαγωγών των αναδυόμενων οικονομιών. Το 2008 η αναλογία ήταν 100%, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Σε περίπτωση έντονης οικονομικής ύφεσης, θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο να αναχρηματοδοτηθούν τόσο μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις.

Προκειμένου να περιοριστούν οι απειλές αυτές, οι κατά τόπους κανονιστικές αρχές θα πρέπει να διατηρήσουν τους «στιβαρούς και αυστηρούς» κανονισμούς για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και να ασκούν αυστηρή εποπτεία, συνέστησε  το ΔΝΤ. Παράλληλα, κάλεσε τις κανονιστικές αρχές να να αναπτύξουν επειγόντως καλύτερα εργαλεία ώστε να παρακολουθούν πιο αποτελεσματικά τις απειλές που αναπτύσσονται στον εταιρικό κλάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή