Συμφωνία για το Brexit ανακοίνωσαν Τζόνσον και Γιούνκερ – «Κατά» τάσσονται εργατικό Κόμμα, DUP και SNP

Συμφωνία για το Brexit ανακοίνωσαν Τζόνσον και Γιούνκερ – «Κατά» τάσσονται εργατικό Κόμμα, DUP και SNP

6' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το συγκεκριμένο θέμα. 

«Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει συμφωνία – έχουμε μια συμφωνία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και μαρτυρά τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Συνιστώ (η σύνοδος της ΕΕ) να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Γιούνκερ. Σε επιστολή του ο Γιούνκερ δήλωσε πως είναι ώρα να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαζυγίου και οι δύο πλευρές να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία και η ΕΕ κατέληξαν σε μια «σπουδαία» συμφωνία για το Brexit και κάλεσε τους βουλευτές να την εγκρίνουν το σαββατοκύριακο.

«Έχουμε μία σπουδαία νέα συμφωνία που επαναφέρει τον έλεγχο – τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει φέρει σε πέρας το Brexit το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε σε άλλες προτεραιότητες όπως το κόστος ζωής, το NHS (σ.σ.: το εθνικό σύστημα υγείας), τα εγκλήματα και το περιβάλλον» έγραψε σε μήνυμά του στο twitter ο Τζόνσον, μετά τη θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τους όρους μίας συμφωνίας για το Brexit.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία για το Brexit, που επιτεύχθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».

«Είναι μια συμφωνία που αναγνωρίζει όλα τα ζητήματα που εγείρουμε τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι μια συμφωνία που θα προστατεύσει τους πολίτες σε αυτό το νησί, θα προστατεύσει την ειρήνη σε αυτό το νησί και θα προστατεύσει το εμπόριο σε αυτό το νησί», δήλωσε ο Σάιμον Κόβενι.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει στη συνέχεια να εξασφαλίσει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου κάτι που ωστόσο φαίνεται αρκετά δύσκολο. Με ανάρτησή του στο Twitter κάλεσε τους βουλευτές να επικυρώσουν τη συμφωνία το ερχόμενο Σάββατο, ώστε να προχωρήσουν όπως αναφέρει σε άλλες προτεραιότητες όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το κόστος ζωής και το περιβάλλον. 

Εργατικό Κόμμα, DUP και SNP απορρίπτουν την συμφωνία

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) , το Εργατικό Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) απορρίπτουν τη νέα συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξαν έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόσον, καθιστώντας αβέβαιη την έγκρισή της από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίς το πρωί από το DUP, που έκανε γνωστή την αντίθεση του κόμματος στον συμβιβασμό που αποτελούσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να εκφράζει την θέση μας, τόνισε πηγή του κόμματος.

Η συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες «δεν θα ενώσει την χώρα και πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του Brexit είναι να δοθεί στον πληθυσμό ο τελευταίος λόγος μέσω της λαϊκής ψήφου», δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος (245 έδρες) Τζέρεμι Κόρμπιν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο, διότι προβλέπει μία πολύ σκληρότερη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε η ηγέτις του κόμματος Νίκολα Στέρτζον.

«Το Brexit που οραματίζεται ο Μπόρις Τζόνσον είναι μία έξοδος που προβλέπει μία πολύ χαλαρότερη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά τους κανόνες για τα προϊόντα διατροφής, την περιβαλλοντική προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων», εξήγησε η Νίκολα Στέρτζον.

«Η Σκωτία δεν ψήφισε υπέρ του Brexit υπό οποιαδήποτε μορφή και οι βουλευτές του SNP δεν θα ψηφίσουν υπέρ του Brexit υπό οποιαδήποτε μορφή».

«Το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit απέχει πολύ. Αυτή η συμφωνία για το Brexit θα είναι αρνητική για τη οικονομία μας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το περιβάλλον μας», δήλωσε από την πλευρά της η ηγέτις των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον.

Οι τοποθετήσεις αυτές αποτελούν σοβαρά πλήγματα για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, η οποία δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο, μετά την διαγραφή 21 βουλευτών των Τόρις.

Για να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας του στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να στηριχθεί στην ψήφο ορισμένων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος και ορισμένων ανεξάρτητων προερχόμενων από εκλογικές περιφέρειες που ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα του 2016.

Η συμφωνία την οποία είχε εξασφαλίσει η Τερέζα Μέι έπειτα από τις διαπραγματεύσεις της δικής της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες απερρίφθη τρεις φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο, κυρίως λόγω των διευθετήσεων που προέβλεπε για την Βόρεια Ιρλανδία.

Οι ψήφοι του ευρωσκεπτικιστικού προτεσταντικού DUP, το οποίο διαθέτει 10 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων, θεωρούνται κρίσιμες, από την μία πλευρά διότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και από την άλλη πλευρά διότι το πράσινο φως του κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας θα έπειθε υπέρ της συμφωνίας τους 50 περίπου υποστηρικτές του σκληρού Brexit των Συντηρητικών, που ανήκουν στο «European Research Group» (ERG).

Η στερλίνα σημείωσε άλμα άνω του 1%, με τις βρετανικές μετοχές να κάνουν ράλι ύστερα από την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας. Στις 12:45 ώρα Ελλάδας, η στερλίνα κατέγραψε άνοδο κατά 0,86% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2942 δολάριο και κατά 0,60% έναντι του ενιαίου νομίσματος στις 86,01 πένες.

Ποια είναι τα κύρια σημεία της συμφωνίας

Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι «κατά καιρούς δύσκολες» διαπραγματεύσεις προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εφαρμοσθούν σε όλα τα προϊόντα στην Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας, Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίσθηκε από κοινού και ήταν ενιαία.

Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28, τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή