Το Κονκλάβιο (17/10/19)

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωρα ΠΑΣΟΚ

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ, όπως και για τα ήθη ΠΑΣΟΚ. Το λέω διότι στη χθεσινή πρώτη –και προτελευταία–  συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μαθαίνω ότι ο Κώστας Σκανδαλίδης εμφανίστηκε με καθυστέρηση 20λέπτου. Συγχωρεμένος, υποθέτω, δεδομένου ότι το ΚΙΝΑΛ βάζει τα λιγότερα προσκόμματα στη σχετική συζήτηση. Ή, τελοσπάντων, δεν θα είναι αυτό που θα τινάξει στον αέρα τη συζήτηση.

Ωρα Πειραιά

Ακόμη, δεν μπορώ να παρακάμψω το γεγονός ότι προφανώς σε μια ένδειξη των ειλικρινών προθέσεων της κυβέρνησης για διακομματική συναίνεση, άμα τη αφίξει των συμμετεχόντων, υπήρξε ειδική αναμνηστική φωτογραφία του Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Γιατί με αυτούς και όχι με όλους τους άλλους; Γιατί σας πληροφορώ ότι οι τρεις προαναφερθέντες έχουν τουλάχιστον δύο κοινά: είναι όλοι Πειραιώτες και φοίτησαν στην Ιωνίδειο Σχολή.

Η πλάτη του Κουτσούμπα

Η συζήτηση ήταν ουσιαστική και κράτησε δυόμισι ολόκληρες ώρες. Για να μην σας κουράζω, έχω την εντύπωση ότι όλη η ιστορία κρίνεται από τη στάση του ΚΚΕ. Εξάλλου, αν συναινέσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αυτομάτως δεν υπάρχει το άθροισμα των 101 των βουλευτών ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτή την έννοια, η υπόθεση του νομοσχεδίου σε τίτλους θα μπορούσε ποιητική αδεία να είναι μια παράφραση του περίφημου «λαέ, ακούμπα στην πλάτη του Κουτσούμπα». Εξάλλου, αυτό νομίζω ότι περιμένει να δει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διά του Κατρούγκαλου ουδόλως δεσμεύθηκε χθες ότι θα σεβαστεί την ισοτιμία της ψήφου. Βέβαια, αν η πλάτη του Κουτσούμπα αποδειχθεί τόσο ανθεκτική όσο θέλει το γνωστό μότο, δεν αποκλείω τίποτα.

Ονοματοδοσία

Πολύς κόσμος έχει μαζευτεί στις Βρυξέλλες. Δεν αναφέρομαι μόνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Αλέξη Τσίπρα και στη Φώφη Γεννηματά. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι κατάσκοπός μου συνέλαβε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο –στον χώρο όπου δίνονται τηλεοπτικές συνεντεύξεις–  τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Εφη Αχτσιόγλου και τον Στέλιο Κούλογλου. Δεν πιστεύω να έλεγαν τίποτα για την ονοματοδοσία του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Και λίγα λέει

Οι Αγγλοσάξονες το λένε under-statement. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε, εξάλλου, καριέρα με αυτό ως εκπρόσωπος της Κομισιόν. Κάτι τέτοιο θεωρώ ότι ήταν και μια χθεσινή ατάκα του προς τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο συνάντησε στο Προεδρικό: «Στο πρόσωπό σας βλέπω όχι μόνο τον αρχηγό του κράτους, αλλά βλέπω κι έναν φίλο, που μας δέσανε πολλές, ιδιαίτερες στιγμές, στο πρόσφατο κι όχι τόσο πρόσφατο παρελθόν». Το πρόσφατο παρελθόν φαντάζομαι ότι αφορά την ηρωική διαπραγμάτευση του 2015. Για το άλλο δεν ξέρω.

Συνεδριακό μασάζ

Κάθε Τετάρτη μαθαίνω ότι συνεδριάζει η Οργανωτική Επιτροπή για το συνέδριο της Ν.Δ., που προγραμματίζεται για το τέλος Νοεμβρίου (θα είναι αρχών και θέσεων). Ακούω ότι οι διοργανωτές προσπαθούν να επιτύχουν σωστή ισορροπία ανάμεσα στο προοδευτικό και μοντέρνο και στο λαϊκό.

Αυτό το τελευταίο έχω την εντύπωση ότι αποτελεί και λαϊκή απαίτηση (λέγε με βάση), αφού πρέπει με έναν τρόπο να κατευναστεί –ποια καλύτερη ευκαιρία από ένα κομματικό συνέδριο;– η κομματική βάση –για να μην πω και η κοινοβουλευτική ομάδα– για το γεγονός ότι, για να το θέσω κομψά, το τεχνοκρατικό στυλ της κυβέρνησης και η μεγάλη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, ε, δεν έχουν τρελάνει από ενθουσιασμό τους νεοδημοκράτες. Μένει να φανεί αν θα τους περάσει. 

Της αναθεώρησης…

Ερχομαι στην απόφαση της πλειοψηφίας να μετατεθεί η συζήτηση για το άρθρο 54 και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού για αργότερα, ώστε να ενσωματωθούν τυχόν αλλαγές που θα προκύψουν από τη διακομματική συζήτηση στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς σχεδόν όλες οι προτάσεις που έχουν τεθεί από την αντιπολίτευση, απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση. Για παράδειγμα, οι προτάσεις Βαρουφάκη για έξι-εφτά Περιφέρειες αποδήμων, ή η Περιφέρεια αποδήμων του ΚΙΝΑΛ (χτυπά στο άρθρο 54 που προβλέπει ότι οι εκλογικές Περιφέρειες συνιστώνται στη βάση των εγγεγραμμένων στο δημοτολόγιο). Δεν είναι το μόνο. Το λέω διότι η πρόταση του ΚΚΕ οι εκλογείς να λείπουν μέχρι 30 χρόνια από την Ελλάδα, δημιουργεί συνθήκες ανισότητας και για λόγους… ασφαλείας απαιτείται αναθεώρηση για να μη θεωρηθεί η όποια ρύθμιση αντισυνταγματική. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή