Φρεσκάρισμα μνήμης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρωνυχίδα σε σύγκριση με όσα συγκλονιστικά και άκρως επικίνδυνα για το παρόν και το μέλλον συμβαίνουν γύρω μας και μας αφορούν, είτε εμμέσως είτε ευθέως, αλλά αφού ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, φρόντισε να θυμίσει τις προάλλες τη μαρτυρία Φρανσουά Ολάντ περί αιτήματος των Συρανέλ προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν να «κόψουν» εθνικό νόμισμα στη Ρωσία, κάποιες επισημάνσεις είναι πιθανώς χρήσιμες, λιγότερο ίσως πολιτικά και περισσότερο ιστορικά.

Αλλωστε, η συζήτηση στα μίντια δίνει και παίρνει, πασπαλισμένη με μπόλικη ασχετοσύνη από δημοσιογράφους που προσπαθούν να συντηρήσουν το θέμα, αλλά και από συριζαίους, οι οποίοι με το γνωστό θράσος τους,  αφενός, προσπαθούν να διαψεύσουν δικές τους πολιτικές, πρακτικές και γεγονότα προ 4-5 ετών μόλις και, αφετέρου, δείχνουν επίσης να θέλουν τη διατήρηση του θέματος στην επικαιρότητα για δικούς τους κομματικούς λόγους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας απειλεί με έκδοση δικού του βιβλίου –που προφανώς άλλοι θα συγγράψουν, κρίνοντας από τη γνώση και τον χειρισμό της ελληνικής γλώσσας που τον διακρίνει–, όπου θα παρουσιάζει την εκδοχή του για πρόσωπα και γεγονότα εκείνης της περιόδου. Οπότε δεν πρέπει να απορεί κανείς γιατί έχουν αμοληθεί στα μίντια Κατρούγκαλοι, Φωτίου, Αλεξιάδηδες και άλλα παιδιά, πρώτον, για να αμφισβητήσουν ότι υπήρξε ποτέ αίτημα προς τη Μόσχα να τους διαθέσει νομισματοκοπείο για να τυπώσουν δραχμές, δεύτερον, για να διαψεύσουν ότι υπήρχε ποτέ πρόθεση από την πλευρά τους να βγάλουν τη χώρα από το ευρώ. Απλώς ακροβατούσαν ως σαλτιμπάγκοι οι άνθρωποι εκείνη την εποχή, τίποτα περισσότερο…

Μια και γίνεται συζήτηση λοιπόν, έστω και ανούσια στη συγκυρία που ζούμε, επισημαίνεται ότι ο Ολάντ ανέφερε τα περί Πούτιν και Αθήνας στους δύο δημοσιογράφους που κάλεσε ως πρόεδρος της Γαλλίας στο προεδρικό μέγαρο για να δώσει συνέντευξη και μετά αυτοί εξέδωσαν βιβλίο το 2016. Και μετά επανέλαβε τα ίδια σε δικό του βιβλίο το 2018, που έγραψε εν είδει απομνημονευμάτων με τίτλο «Μαθήματα εξουσίας», ως τέως πρόεδρος της Γαλλίας πλέον. Και αν έχει κάποια σημασία, όταν ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον Πούτιν στη Μόσχα, ο τελευταίος φρόντισε να υπάρχει και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταξύ τους, πλην της ελληνικής και της ρωσικής. Προφανώς είχε γνώση των… «αναζητήσεων» της Αθήνας επί Συρανέλ και ήθελε να αποκλείσει κάθε ιδέα δικής του εμπλοκής.

Ομως, επειδή οι διάφοροι Συριζαίοι προσπαθούν πάλι να πείσουν ότι ποτέ δεν ήταν στις προθέσεις τους να βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ας ξαναδιαβάσουν τα κείμενα του συνεδρίου και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός τους, τα γεμάτα αντιευρωπαϊσμό και αντιδυτικισμό, προ και επί κυβέρνησής τους. Κυρίως, ας θυμηθούν ότι τότε ο Αλ. Τσίπρας βροντοφώναζε ότι η παραμονή στο ευρώ δεν ήταν προτεραιότητα! Εξ ου και προέκυψε ο Βαρουφάκης μαζί με Στίγκλιτζ, Γκάλμπρέϊθ και ολίγον Κρούγκμαν για να υλοποιήσουν την αυταπάτη. Ή όχι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή