Τα fake news του κ. Κατρούγκαλου

Τα fake news του κ. Κατρούγκαλου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί και κατ’ επέκταση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μιλάνε για fake news. Το έκανε, όμως, στον ΣΚΑΪ ο ρέκτης των περίεργων νομικών θεωριών («για όποιον δεν υπάρχουν στοιχεία για να αποδειχθεί ένοχος στο δικαστήριο δεν σημαίνει και ότι είναι αθώος») κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Μιλώντας για την ψήφο των αποδήμων είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει μία λύση που να είναι σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. «Η πρότασή μας είναι αυτή που επικρατεί στην Ευρώπη. Προκρίνουμε το μοντέλο Γαλλίας και Γερμανίας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Home Country Election» οι Γερμανοί πολίτες «μπορούν να συμμετάσχουν στην εκλογή της Μπούντεσταγκ και του Ευρωκοινοβουλίου αν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αν είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στον δήμο της τελευταίας εγγραφής τους, αλλά ακόμη κι αν δεν έχουν ζήσει ποτέ στη Γερμανία πρέπει να εγγραφούν σε κάποιον δήμο με τον οποίο σχετίζονται…».

Οι γαλλικής εθνικότητος πάλι που ζουν στο εξωτερικό «μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές, με την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Μπορούν να ψηφίσουν στη χώρα διαμονής τους σε πρεσβείες και προξενεία».

Ειδικώς στη Γαλλία εκλέγονται και 11 βουλευτές της αλλοδαπής, αλλά πουθενά δεν υπάρχει η παγκόσμια συριζαϊκή πρωτοτυπία να ψηφίζουν κάποιοι πολίτες και οι προτιμήσεις τους να μη λαμβάνονται υπόψη στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτά είναι άλλα κόλπα ζόρικα, που μόνο ο κ. Κατρούγκαλος μπορούσε να σκεφθεί, με αποτέλεσμα να απομονώσει το κόμμα του στη γελοιότητα «θα είναι σαν να ψηφίζεις, αλλά δεν θα ψηφίζεις».

Ο κ. Κατρούγκαλος συνέχισε τις μισές αλήθειες και τα ολόκληρα fake news, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει χώρα με σημαντική Διασπορά που να εξομοιώνει πλήρως την ψήφο των αποδήμων της με αυτή των μόνιμων κατοίκων», αποσιωπώντας ότι το 10,6% του πληθυσμού της Πορτογαλίας έφυγε λόγω κρίσης (έναντι του 4,6% της Ελλάδος) και όμως οι πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό ψηφίζουν στις βουλευτικές, προεδρικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Η μόνη μισή αλήθεια που είπε αφορά την «Ιρλανδία και το Ισραήλ που δεν επιτρέπουν να ψηφίσουν στις εκλογές μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού». Στην Ιρλανδία είναι συνταγματικώς προσδιορισμένο ότι μόνο οι κάτοικοι της χώρας ψηφίζουν, αλλά η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κάνει δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα επιτρέπει στους Ιρλανδούς μετανάστες να ψηφίζουν ανεξαρτήτως της χώρας διαμονής. Ο πρωθυπουργός της ανακοίνωσε ότι «η Ιρλανδία προσεγγίζει τους πολίτες της, όπου και να είναι αυτοί. Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε τη χώρα πιο δυνατή, επιτρέποντας σε όλους τους πολίτες μας που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν, στις μελλοντικές προεδρικές εκλογές» (12.3.2017).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή