Υψηλός τζίρος, περιορισμένη άνοδος στο Χρηματιστήριο

Υψηλός τζίρος, περιορισμένη άνοδος στο Χρηματιστήριο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και για ακόμη μία συνεδρίαση, την τρίτη κατά σειράν, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε ενδοσυνεδριακά να σπάσει το φράγμα των 860 μονάδων, δεν μπόρεσε ωστόσο να κρατήσει δυνάμεις έως το τέλος, παρά την πολύ θετική αντίδραση των διεθνών αγορών μετά και τις εξελίξεις γύρω από το Brexit. Αξιοσημείωτη ήταν πάντως η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, ειδικά τη στιγμή που σημειώθηκε σε μια ανοδική συνεδρίαση, ενώ σημαντική ήταν και η στήριξη από την αγορά ομολόγων όπου η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 1,385%.

Αν και η εικόνα των τραπεζικών μετοχών ήταν σχετικά αδύναμη, όπως και η συνολική εικόνα των blue chips, ωστόσο οι Βιοχάλκο (+3,05%), ΟΠΑΠ (+1,69%), Μυτιληναίος (+1,60%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+1,51%) και Aegean (+1,28%) κατάφεραν αν κρατήσουν την αγορά σε θετικό έδαφος, έστω και σχετικά μακριά από τα υψηλά ημέρας.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 859,32 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 864,23 μονάδες (+0,68%), και ο τζίρος ανήλθε στα 74,22 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,13%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή άνοδο 0,01%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,01% στις 819,44 μονάδες, με τις Alpha Bank και Εθνική να κλείνουν αμετάβλητες, τη Eurobank στο -0,23% και την Πειραιώς στο +0,54%.

Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό των διεθνών αγορών για το κλείσιμο της συμφωνίας του Brexit, η ελληνική κεφαλαιαγορά δεν τον ενστερνίστηκε, σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Αν και ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να διασπάσει το επίπεδο των 865 μονάδων, αδυνατεί προς το παρόν να το επιτύχει. Τα πολλά ανοικτά μέτωπα στο διεθνές περιβάλλον, αλλά και η αναμονή για περισσότερες και γρηγορότερες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα ανοικτά θέματα της χώρας, ενισχύουν την ανάγκη για αναμονή και επιλεκτικές κινήσεις. Οπως εκτιμά, η αντίδραση του Γενικού Δείκτη θα πρέπει να διασπάσει τη ζώνη των 865-870 μονάδων για να ενισχύσει την ανοδική δυναμική. Πάντως, από την πλευρά της η Edison, εταιρεία επενδυτικών αναλύσεων, επισημαίνει πως αν και η Ελλάδα παραμένει εκτός του ραντάρ πολλών θεσμικών επενδυτών, εμφανίζονται σημάδια ότι το αφήγημα για τα ελληνικά assets αρχίζει να αλλάζει. Υπάρχει πλέον μια φιλική προς την αγορά κυβέρνηση, η πορεία της αγοράς ομολόγων δείχνει αισιοδοξία, το πρωτογενές πλεόνασμα δείχνει πως τα δημόσια οικονομικά αρχίζουν να βελτιώνονται, υπάρχει πρόοδος στο έργο του Ελληνικού –γεγονός που υποδηλώνει την εμπιστοσύνη για όλα τα σημαντικά έργα– και οι διοικήσεις των εταιρειών που επιβίωσαν της κρίσης έχουν κάνει τις επιχειρήσεις τους ευέλικτες, αποδοτικές σε κεφάλαια και ανεκτικές στον κίνδυνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή