Υποχώρηση λόγω αβεβαιότητας για τη συμφωνία του Brexit

Υποχώρηση λόγω αβεβαιότητας για τη συμφωνία του Brexit

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νευρικότητα επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω αβεβαιότητας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Brexit αλλά και για τις προοπτικές έγκρισής της από το βρετανικό κοινοβούλιο. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν, έτσι, με μικρές απώλειες. Εξαίρεση αποτέλεσε η αγορά του Λονδίνου, με τον δείκτη FTSE 100 να κλείνει με κέρδη 0,2%. Μεσολάβησαν μεγάλες διακυμάνσεις της στερλίνας, που αρχικά εξώθησαν πτωτικά την αγορά του Λονδίνου. Τελικά, πάντως, το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε χθες κατά 0,11% έναντι του δολαρίου και το βράδυ κυμαινόταν στο 1,2855 δολάριο.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη μεγαλύτερη υποχώρηση να σημειώνει ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 της Φρανκφούρτης, που έκλεισε με απώλειες 0,5%. Παράλληλα, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 0,12% και ο CAC 40 του Παρισιού στο -0,42%. Με υποχώρηση 0,23% έκλεισε ο FTSE MIB του Μιλάνου.

Oπως σχολίασε ο Αρτ Μαπουσίνσκι, στέλεχος της Henderson Rowe, «η συμφωνία για το Brexit είναι το καλύτερο σενάριο τόσο για την Ε.Ε. όσο και για τη Βρετανία, αλλά η Γερμανία έχει καθηλωθεί σε μια συνεχή υποχώρηση του παγκόσμιου εμπορίου». Ο ίδιος τονίζει πως η κατάσταση είναι παρεμφερής και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν παύει, άλλωστε, να επηρεάζει τις αγορές ο φόβος μήπως διολισθήσει η Ευρώπη σε ύφεση, που επηρεάζει πολύ αρνητικά την αγορά. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσε χθες η Temenos, ελβετική εταιρεία παραγωγής λογισμικού για τράπεζες, που υποχώρησε κατά περισσότερο από 15% και κατέγραψε τη χειρότερη συνεδρία της των τελευταίων πέντε και πλέον ετών.

Ανάμεσα στα καλά νέα της χθεσινής συνεδρίασης ήταν τα ικανοποιητικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ericsson, με αποτέλεσμα η μετοχή της να σημειώσει άνοδο 6%. Παράλληλα, το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,5% και το βράδυ κυμαινόταν στο 1,1129 δολάριο, καταγράφοντας την υψηλότερη ισοτιμία των τελευταίων επτά εβδομάδων και τη μεγαλύτερη άνοδο σχεδόν τεσσάρων εβδομάδων. Θετικό ήταν, άλλωστε, και το κλίμα που επικράτησε στις αγορές ομολόγων, με την απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας να υποχωρεί κατά δύο μονάδες βάσης, στο -0,41%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας εβδομάδας. Κατά τέσσερις μ.β. υποχώρησε, άλλωστε, η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Βρετανίας, στο 0,677%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή