Σχέδιο B προτείνει ο Μητσοτάκης για το προσφυγικό

Σχέδιο B προτείνει ο Μητσοτάκης για το προσφυγικό

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο μήνυμα για το μεταναστευτικό/προσφυγικό απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες και τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος –λίγη ώρα πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου–, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εκβιάζει την Ευρώπη και την Ελλάδα και πως η Ευρώπη πρέπει να έχει ένα Plan B για το προσφυγικό σε περίπτωση που η κρίση μετατραπεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, εισερχόμενος στη σύνοδο του ΕΛΚ, αναφέρθηκε στις σοβαρές στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, οι οποίες ταυτόχρονα βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας. «Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε, ζητώντας μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην κλιμακούμενη αύξηση των ροών, υπογραμμίζοντας την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, όπως αναμενόταν να κάνει και ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του στο Συμβούλιο. Εδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ένα εναλλακτικό σχέδιο της Ευρώπης σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς η Αθήνα καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις στοχευμένες κυρώσεις έναντι προσώπων και επιχειρήσεων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο –που αποφάσισε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και τις οποίες στήριξε η κυβέρνηση– και στην ανάγκη να δοθεί ένα «καρότο» προς την Αγκυρα με τη μορφή αύξησης της χρηματοδότησης προς την Τουρκία για το προσφυγικό, αίτημα που στηρίζει ένθερμα το Βερολίνο, αλλά στο οποίο αντιδρά το Παρίσι.

Ιδιαίτερη αναφορά κατά την είσοδό του στη σύνοδο του ΕΛΚ έκανε ο κ. Μητσοτάκης και στη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ως «άγκυρα σταθερότητας» στην περιοχή υποστηρίζει την πορεία «των βόρειων γειτόνων μας προς ένταξη στην Ε.Ε., με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και φυσικά σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων».

«Υστερα από δέκα χρόνια κρίσης, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Λάβαμε ισχυρή εντολή να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη», σημείωσε νωρίτερα, καθώς δέχθηκε συγχαρητήρια για την εκλογή του στις συναντήσεις που είχε, ενώ, μεταξύ άλλων, είχε σύντομες συνομιλίες με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο, τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ και τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή