Δασμοί και εμπόριο στο επίκεντρο της συνάντησης Τραμπ – Ματαρέλα

Δασμοί και εμπόριο στο επίκεντρο της συνάντησης Τραμπ – Ματαρέλα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα του διμερούς εμπορίου και των δασμών της Ουάσιγκτον σε ευρωπαϊκά προϊόντα ύψους 7,5 δισ. δολαρίων απασχόλησε στη χθεσινή συνάντηση τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Ματαρέλα απηύθυνε έκκληση να μην υπάρξουν αντίμετρα από πλευράς Ε.Ε., ενώ ο κ. Τραμπ, πριν από τη συνάντηση, δήλωσε πως θα έχει συζητήσεις με νέα πρόσωπα από την Ευρώπη και ότι προσβλέπει σε εποικοδομητικό διάλογο. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη ελάφρυνση των δασμών για την Ιταλία.

Οι επαφές αυτές λαμβάνουν χώρα ενώ σήμερα επιβάλλονται οι δασμοί που ενέκρινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εξαιτίας των επιδοτήσεων στην ευρωπαϊκή αεροναυπηγική Airbus. Μεταξύ των αγαθών που θα πληγούν από αυτούς, είναι και τα ιταλικά τυριά, τα σκωτσέζικα ουίσκι, οι ισπανικές γεμιστές ελιές και τα λινά σεντόνια από τη Βρετανία. Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν μπροστά τους και την προθεσμία της 14ης Νοεμβρίου, όταν η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επιβάλει δασμούς έως και 25% για λόγους εθνικής ασφαλείας σε ευρωπαϊκά οχήματα και συναφή εξαρτήματα – η επιβολή τους έχει ήδη «παγώσει» επί ένα εξάμηνο. Κατά τα λεγόμενα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Ρώμη στηρίζει τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών να καταλήξουν σε μια ευρύτερη εμπορική συμφωνία, η οποία θα απέτρεπε περαιτέρω δασμούς.

Επιπλέον, φάνηκε ότι μάλλον κάνει αμφιλεγόμενα σχόλια, όταν συνέστησε στην Ιταλία να αποδεσμευθεί από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν επιτρέπουν διμερείς συμφωνίες – εάν το έκανε, όπως προσέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, τότε το διμερές της εμπόριο με τις ΗΠΑ θα αυξανόταν. «Χωρίς το βάρος αυτό, που δεν είναι δίκαιο, και επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα είχαμε πολύ υψηλότερη αξία εμπορικών συναλλαγών μεταξύ μας από τα 70 δισ. δολάρια που έχουμε σήμερα», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρτζιο Ματαρέλα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πιθανότητα να υπάρξει κάποια άμβλυνση στους δασμούς του 25% για την Ιταλία, οι οποίοι θα εφαρμοστούν, αρχής γενομένης από σήμερα, σε τυριά και κρασιά.

«Συζητήσαμε με τον Ιταλό πρόεδρο για τους δασμούς οι οποίοι αφορούν την Ιταλία κι εκείνος διετύπωσε την άποψη ότι είμασταν λίγο σκληροί με τη χώρα του – αλλά εμείς δεν το θέλουμε και θα εξετάσουμε το θέμα». Αν και ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ δεν έθιξε πιθανή εξαίρεση της Ιταλίας, επεσήμανε ότι η αρχική του ανακοίνωση περί δασμών είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν ανά πάσα στιγμή οι δασμοί ή να τροποποιηθούν οι κατηγορίες των επιλεγμένων προϊόντων. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν διευκρίνισαν πως η υπόθεση της Airbus είναι μεμονωμένη περίπτωση και δεν υπάρχει πρόθεση ευρύτερων δασμών στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή