Αγώνας ιδεών για ένα καλύτερο μέλλον για τη Λέσβο

Αγώνας ιδεών για ένα καλύτερο μέλλον για τη Λέσβο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν δωδεκάωρο αγώνα… ιδεών θα αποδυθούν 30 φοιτητές του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας Viterbi School of Engineering, σήμερα, στη Μυτιλήνη. Ελληνες και Αμερικανοί φοιτητές ενώνουν τις δυνάμεις τους και διερευνούν καινοτόμους λύσεις για την αντιμετώπιση «διεθνών προκλήσεων σε τοπικό επίπεδο», με γνώμονα την περιβαλλοντική μέριμνα και την αειφόρο ανάπτυξη στη Λέσβο. Ο αγώνας ιδεών με τίτλο «Designathon» υποστηρίζεται από την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΕΤΑΛ), η οποία επιδιώκει να μεταφέρει με τη δράση αυτή τη φιλοσοφία του προγράμματος Leader/CLLD και τις αρχές της ανελικτικής προσέγγισης στη χωρική ανάπτυξη, και από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πρόκειται για το πρώτο «Designathon» μεταξύ της ελληνικής και αμερικανικής ακαδημαϊκής κοινότητας, όπου ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες, τοπικοί φορείς συγκεντρώνονται μαζί και αλληλεπιδρούν ως μέντορες των πρωταγωνιστών φοιτητών, παρέχοντας διακριτική πληροφόρηση αλλά και αφήνοντας ελεύθερους τους νέους φοιτητές να προβληματιστούν, να δημιουργήσουν, να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν μέσα σε έναν αγώνα δρόμου 12 ωρών ιδέες με καινοτομία, πρωτοτυπία, όραμα και φαντασία.

Σμίγοντας διαφορετικές κουλτούρες και αντιλήψεις, οι φοιτητές δύο διαφορετικών κόσμων, του Los Angeles και της Λέσβου, θα εργαστούν σκληρά προτείνοντας πρακτικές ιδέες και προτάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τη Λέσβο. Οι φοιτητές της Ν. Καλιφόρνιας προέρχονται από τα Τμήματα Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής, Υγείας, Πληροφορικής, Οικονομίας, με κοινό μάθημα αυτό της «Καινοτομίας στον σχεδιασμό μηχανικών λύσεων για παγκόσμιες προκλήσεις». Το μάθημα υποστηρίζει ο Ελληνας κοσμήτορας του Viterbi School of Engineering του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας – ο οποίος κατέχει επίσης την τιμητική έδρα Ζ.Α. Kaprielian, κ. Ιωάννης Γιώρτσος, απόφοιτος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών της Αμερικής, ένας από τους διασημότερους παγκοσμίως ερευνητές της χημικής μηχανικής.

Ο ίδιος επισημαίνει στην «Κ» ότι «ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει η χώρα μας από τη σημερινή κατάσταση είναι να επενδύσει στην εκπαίδευση και να δώσει ευκαιρίες στα νέα παιδιά που έχουν αξιόλογες γνώσεις, δημιουργώντας στην Ελλάδα ένα ευνοϊκό περιβάλλον νέων τεχνολογιών ώστε να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους. Αυτό θα συμβάλει στο να μη μεταναστεύουν στο εξωτερικό αφού θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους για να δημιουργήσουν μια καλύτερη Ελλάδα».

Οι φοιτητές του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρακολουθούν το μάθημα της «Επιχειρηματικότητας» που προσφέρεται από τη δρα Μαρία Χατζηαντωνίου και τον κ. Μάριο Μπαλή, και βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές της «πράσινης και γαλάζιας ανάπτυξης». Οι διδάσκοντες αναφέρουν στην «Κ» ότι «η περιβαλλοντική αειφορία και η τοπική ανάπτυξη μέσα από ένα ακαδημαϊκό μάθημα, που υποστηρίζεται από μέντορες της τοπικής κοινωνίας και από φορείς που επιδρούν τοπικά, φέρνει κοντά την ακαδημαϊκή κοινότητα και την τοπική επιχειρηματική κοινότητα με αμεσότητα και γνώμονα την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων φοιτητών και τον εφοδιασμό τους με θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις για τα πρώτα τους βήματα ως ικανών επαγγελματιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή